A murit unul dintre cei mai iubiti si apreciati dascali din Olt

Profesorul Nicolae Bădiţă din satul Roşieni, comuna Dobrun, cunoscut pentru iniţiativele sale în a îi învăţa şah pe copii, a decedat la vârsta de 91 de ani.

Anunţul a fost făcut de fiica sa, Luminiţa David, pe pagina sa de socializare.

Profesorul Bădiţă s-a dus să recite poezii şi să joace şah printre stele! Dumnezeu să te aibă în pază, Tată!“, este scurtul mesaj postat pe Facebook.

Nicolae Bădiţă a fost profesor de limba română și a murit la vârsta de 91 ani. El și-a dedicat o bună parte din viață șahului, iar cu nici 10 ani în urmă străbătea săptămânal zeci de kilometri, cu maşini de ocazie, venind de la Roşieni la Slatina doar pentru a-i învăţa pe copii şah.

În urmă cu cinci ani, într-un interviu acordat pentru Adevărul, profesorul a vorbit despre pasiunea sa, dar și despre generațiile mari şahişti care au venit la festivalul din localitatea rurală, şi nu doar o dată.

Mai exact, acesta declara că a învăţat şah în perioada liceului, iar de atunci nu a mai putut renunța deloc.Totodată, el mai declara că în Roşieni toată lumea ştia să joace şah din cauza lui, se organizau concursuri la şcoală, dar şi în mijlocul satului, în căsuţa construită special şi denumită „Casa Binelui“.

„A fost educatorul total. A fost şi director de şcoală, şi profesor. A făcut şah, a făcut orchestră, a înfiinţat un muzeu, a făcut căluş în şcoală, a făcut voluntariat în sat şi-a învăţat toţi elevii să respecte bătrânii şi să-i preţuiască. Nu ştiu, ca tată, dacă a stat să ne-nveţe, n-a avut timp.

N-a fost însă nevoie de cuvinte. L-am văzut ascultând muzică clasică, citind, vorbind cu păsările, cu florile şi cu animalele şi l-am imitat. Cât despre şah, noi am deţinut tot timpul monopolul, elevii pregătiţi de profesorul Bădiţă au câştigat întotdeauna concursurile. De ani buni, avem disciplina şah opţională în şcoală. Şi eu predau şah“, declara , cu acelaşi prilej, Luminiţa David, fiica profesorului, astăzi directorul Şcolii din Dobrun.