Baronul PSD de Olt, Paul Stanescu: „Citu, sanse mari sa devina presedinte al Senatului. Premier va fi Bode sau Ciuca”

Secretarul general al PSD, Paul Stanescu, a sustinut, luni seara, ca Florin Citu are sanse mari sa preia functia de presedinte al Senatului dupa ce motiunea de cenzura va trece si va fi numit un nou premier. Stanescu a mentionat ca noul premier va fi „un Citu 2”:  „Lucian Bode, Nicolae Ciuca sau altii”.

„Primul scenariu, cred ca se va intampla in proportie mare. Dupa ce pica Guvernul, se merge la domnitorul nostru Iohannis si sigur vor veni cu alt premier si vor reface coalitia. Urmatorul premier va fi un Citu 2. E normal ca presedintele partidului PNL sa faca in partid nominalizarea de premier, nu cred ca oamenii aia nu vor fi de acord. Posibil sa mearga Citu la Senat sa dea Camera la USR, am informatii vagi ca trebuie sa aiba o functie in statul roman. O fi generalul Ciuca, Bode, altii, dar va fi Citu 2”, a spus Stanescu, intrebat fiind ce se va intampla dupa ce trece motiunea.

„Al doilea scenariu, alegeri anticipate. Aici e vorba numai de vointa politica in toate partidele, dar cheia este la Presedinte. Dar eu nu cred ca va fi de acord. Intr-o luna jumate maxim putem face anticipate. Daca mergem la anticipate, PNL nu va avea cu 2 in fata, de aceea Iohannis nu o sa vrea anticipate”, a mai spus Stanescu.

Presedintele PNL, Florin Citu, a declarat luni ca toate scenariile sunt pe masa daca motiunea de cenzura va trece de Parlament si a subliniat ca liberalii vor avea intotdeauna o propunere de premier.

„De maine, daca trece aceasta motiune, asa cum v-am am spus, toate scenariile sunt pe masa, orice scenariu este pe masa. Ma voi uita catre aceasta noua coalitie, condusa de PSD inteleg, PSD-USR-AUR daca au un plan, eu sper ca nu doar vor sa dea jos Guvernul si dupa aceea sa se uite cum tara ramane in haos. Vom vedea ce propunere vine de la aceasta noua majoritate si ne vom face si noi planul in functie de aceasta. (…) Eu cred ca va fi totusi o propunere a PSD sustinuta de USR si AUR de premier si vom vedea”, a spus Citu, dupa sedinta Biroului Executiv al PNL.

Intrebat daca exista varianta ca el sa fie desemnat din nou prim-ministru, el a precizat ca nominalizarea este decizia sefului statului.

„Avem in Parlamentul Romaniei niste partide iresponsabile care arunca Romania in haos. Un partid care spune ca depune motiune de cenzura, dar nu vrea sa mearga la guvernare, un partid care spune ca voteaza o motiune de cenzura impotriva unui Guvern in care vrea dupa aceea sa fie la guvernare si un partid de extremisti de care nu stie nimeni ce vrea. PNL va fi intotdeauna responsabil. Toate scenariile sunt pe masa dupa decizia de maine, bineinteles mai putin acela de a colabora la guvernare cu USR. Dupa decizia de maine o colaborare cu USR va fi imposibila din partea PNL. (…) Nominalizarea este decizia domnului presedinte Klaus Iohannis”, a spus Citu.

Liderul liberalilor a fost intrebat si daca PNL ia in calcul sa faca o noua propunere de premier, iar apoi sa vina tot cu el ca propunere, iar Citu a reiterat ca orice scenariu este pe masa.

„PSD spune asa: incompetent ministrul Sanatatii, incompetent ministrul Investitiilor, incompetent ministrul Transporturilor, incompetent ministrul Economiei, dar maine USR, care a avut aceste mandate, spune asa, da, are dreptate PSD, incompetent – ministrul Investitiilor, incompetent – ministrul Transporturilor, deci Drula maine va vota impotriva lui Drula. Este o premiera in Romania. Dar asta imi spune mie ca am fost foarte indulgent si trebuia sa-i dau afara mai devreme pe acesti oameni daca ei spun ca au fost incompetenti si voteaza pentru aceasta motiune. Orice scenariu dupa ziua de maine este pe masa”, a spus presedintele PNL.

Citu a subliniat ca PNL va avea intotdeauna o propunere de premier.

„Va fi o decizie a Biroului Politic National. (…) PNL a luat mai multe decizii. Presedintele PNL este propunerea de premier, in rest vom discuta”, a spus Citu.

El a afirmat ca nu are emotii cu privire la motiunea de cenzura.

„Referitor la decizia de maine, emotiile nu trebuie sa le am eu, responsabili sunt cei care vin cu aceasta decizie, aceasta coalitie a iresponsabililor, ei trebuie sa raspunda in fata romanilor, nu mie. Romanii ar trebui sa fie speriati, din pacate, ca acesti oameni vor sa lase Romania fara Guvern, intr-o perioada in care este nevoie de decizii si de un Guvern care sa aloce resurse”, a afirmat Citu.