Ca pe vremea lui Ceausescu: Deputatul PSD de Olt Siminica Mirea le explica romanilor cum le-a redus ea facturile la curent

Senatorul de Olt Siminica Mirea explică de ce plafonarea prețurilor la energie, prppusă de PSD, era soluția corectă, și nu compensarea lor, pe care guvernul a pus-o în prafictă.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, parlamentarul social-democrat afirmă că plafonarea directă a prețurilor, fără cheltuieli bugetare, ar fi generat practicarea unor prețuri corecte din partea operatorilor din piață, pe când compensarea nu îi oprește pe aceștia să practice, în continuare, prețuri speculative, cu profituri imorale.

„Încă de la început, alături de colegii mei social-democrați, am susținut ferm că soluția eficientă și corectă pentru combaterea creșterii prețurilor la energie era REGLEMENTAREA pieței pentru o perioadă determinată, până când vom depăși criza energetică europeană.

Cu alte cuvinte, REGLEMENTAREA, soluția PSD, însemna o plafonare directă a prețurilor fără cheltuieli bugetare, în funcție de costurile de producție, având o marjă de profit plafonată la operatorii din piață, care ar fi practicat prețuri corecte.

În prezent, COMPENSAREA, soluția celor de dreapta, reprezintă o plafonare a prețurilor la nivelul consumatorilor, urmând ca Guvernul să suporte ulterior diferența până la prețurile stabilite după BUNUL PLAC de operatorii de piață, indiferent de costurile de producție, CONTINUÂND astfel să practice prețuri speculative cu profituri uriașe și imorale.

Guvernul nu va putea susține la nesfârșit prețurile operatorilor. Pe scurt, sunt mutate miliarde de lei de la bugetul de stat în buzunarele operatorilor. Iar acum, analizând ambele opțiuni prezentate mai sus, vă întreb, dragi cetățeni: miliardele de lei amintite n-ar fi fost mai importante pentru sănătate și educație?

Trebuie să vă precizez că am susținut într-un final propunerea celor de dreapta de COMPENSARE dintr-un singur motiv: mizarea pe un comportament loial al operatorilor economici din piața de energie. Rezultat? Aceștia nu l-au respectat și au continuat să crească prețurile. Astfel, țara noastră care are rezerve de gaze naturale și capacități de producție, prezintă cele mai mari prețuri din UE. În acest caz, este necesară și urgentă revenirea la REGLEMENTARE!”, a scris, pe Facebook, Siminica Mirea.