Caracatita din spatele baronului Badalau, arestat pentru coruptie: Cum au facut PSD-istii zeci de milioane de euro din contracte cu statul!

Familia lui George Cusă – nașul lui Gabi Bădălau, fiul ministrului PSD al Economiei, Niculae Bădălău – s-au imbogatit din contracte cu statul pentru asfaltare și deszăpezire de zeci de milioane de euro, potrivit SEAP  (portalul guvernamental de transparență în achiziții publice), prin cele 4 firme controlate: Gecor Prod Construct 94 (fostă Gecor), Kirlic Group, G&M Road Building Engineering și Anastamar Construct, scrie publicatia newsmaker.ro.

Cusă a fost nașul de cununie al lui Gabi Bădălău în urmă cu 3 ani, când acesta s-a căsătorit cu Claudia Pătrășcanu de la trupa Sexxy. Imagini de la nuntă au fost transmise de televiziuni.

3 ani mai târziu, în august 2019, Gabi Bădălău și Claudia Pătrășcanu au anunțat că divorțează.

Potrivit presei din Giurgiu, nașul lui Gabi Bădălău, George Cusă, este un nepot al fostului senator PSD, Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție în două dosare penale la câte 7 ani de detenție efectivă. De altfel, potrivit Registrului Comerțului, în decembrie 2007, compania Gecor a fost preluată de părinții lui George Cusă, soții Ioana și Gheorghe Cusă din Călugăreni, de la Gherghina Voicu din Popești, județul Giurgiu, născută în 1937, mama fostului senator PSD Cătălin Voicu.

Gecor Prod Construct 94 (fostă Gecor SRL până în 2016) figurează în SEAP cu peste 80 de contracte cu statul pentru asfaltări și deszăpeziri. Interesant că Gecor a obținut contracte cu Direcția Regională de  Drumuri și Poduri București (DRDP) din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), inclusiv între 2013 și 2016, când această instituție era condusă de Marian Mina, actualul președinte al Consiliului județean Giurgiu. Nașul de cununie al lui Mina este chiar Niculae Bădălău, ministrul Economiei.

Potrivit presei locale și centrale, Mina este prieten cu George Cusă și Gabi Bădălău. De altfel, potrivit unei fotografii publicate de jurnalistul Ovidiu Albu de la aktual24.ro, Mina, Cusă și cu Gabi Bădălău dansau pe mese într-un club din Mamaia, în vara lui 2016.

Cum functioneaza caractita PSD din spatele lui Badalau

Compania Kirlic Group din Călugăreni, Giurgiu, este deținută de Gheorghe Cusă (90 %) și de fiul lui, George Cusă (10%), potrivit Registrului Comerțului.

29 noiembrie 2018: asocierea Teo Trans Consulting – Strabenbau Logistic – Kirilic Group a încheiat un contract acord cadru de aproape 12 milioane de euro cu Direcția regională București pentru ”lucrări întreținere curentă pe timp de vară siguranță rutieră”.

De precizat că Teo Trans Consulting este deținută de Adrian Mugurel Teodorescu, fratele lui Theodor Răzvan Emil Teodorescu, ex-director de achiziții în fosta CNADNR, actuala CNAIR. Teo Trans a încheiat anul trecut contracte de 185 de milioane de euro fără TVA cu CNAIR.

Strabenbau Logistic din Blejoi, Prahova, este controlată de familia omului de afaceri Teodor Dumitru. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma este deținută de Constanța Dumitru. Omul de afaceri Teodor Dumitru a fost ascociat în firma Star T&D Blejoi cu Marian Țărândă, socrul fostului deputat PSD Vlad Cosma. Cei doi oameni de afaceri, Dumitru și Tărândă, sunt vizați în dosarul de evaziune fiscală de 35 de milioane de euro instrumentat de procurorul Mircea Negulescu zis Portocală, pe atunci la Parchetul Curții de Apel Ploiești.

4 decembrie 2018: Kirlic Group a semnat cu CNAIR, Serviciul Drumuri Naționale (SDN) Pitești, un contract pentru ”covoare asfaltice” în valoare de 9 milioane de euro.

26 septembrie 2018: Kirlic Group deținută de familia Cusă a semnat cu CJ Giurgiu, condus de Marian Mina, un contract pentru modernizarea a 15 kilometri din drumul județean Giurgiu-Oinacu-Braniștea-Goștinu, în valoare de 3,4 milioane de euro. Reamintim că George Cusă este nașul de cununie al lui Gabi Bădălău, fiul ministrului Niculae Bădălău, iar Marian Mina este finul de cununie al lui Niculae Bădălău.

21 septembrie 2018: Kirlic a încheiat cu CNAIR, Serviciul Drumuri Naționale (SDN) Târgu Jiu un contract acord cadru pentru întreținerea pe timp de vară ”parte carosabilă, acostamente, benzi de urgentă/încadrare” în valoare de peste 6 milioane de euro.

20 septembrie 2018: Două contracte ale Kirlic Group cu SDN București Sud și SDN Pitești pentru ”lucrări de întreținere curentă pe timp de vară” de peste 7,7 milioane de euro.

9 martie 2018: Un alt contract încheiat de Kirlic Group, firma nașului lui Bădălău junior, George Cusă, cu CJ Giurgiu, condus de Marian Mina, finul lui Bădălău senior pentru ”prevenirea și combaterea înzăpezirii pe drumurile publice – întreținerea curentă pe timp de iarnă” în valoare de 1,8 milioane de euro.

Compania Gecor controlată de Gheorghe Cusă, tatăl lui George Cusă, și preluată de la mama fostului senator PSD, Cătălin Voicu, figurează cu peste 80 de contracte în SEAP în valoare de zeci de milioane de euro.

Câteva exemple sunt relevante. Gecor a semnat contracte și cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri (D.R.D.P.) București din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) între 2013 și 2016, când această instituție era condusă de Marian Mina, actualul președinte al Consiliului județean Giurgiu, finul de cununie al lui Nicuale Bădălău, ministrul Economiei.

11 decembrie 2015 – Asocierea de firme Gecor – Strabag – Delta ACM 93 a semnat un contract acord-cadru pentru ”lucrări de întreținere curentă pe timp de vară pentru rețeaua rutieră din administrarea D.R.D.P. București – S.D.N. București Sud” în valoare de aproape 3 milioane de euro.

2 decembrie 2015: Un alt contract al Gecor pentru întreținere curentă pe timp de iarnă cu DRDP Bcurești de aproape 1 milion de euro, încheiat prin negociere directă.

6 mai 2014: Serviciul Drumuri Naționale București Sud din cadrul DRDP București condus de Marian Mina semnează un contract cu Gecor pentru achiziționare mixtură asfaltică în valoare de 27.000 de euro, prin negociere directă.

28 februarie 2014: un alt acord-cadru al Asocierii de firme Gecor  – Rebelis Constructii pentru întreținere drumuri pe timp de iarnă cu D.R.D.P. București – S.D.N. Ploiești de peste 2,5 milioane de euro. Compania Rebelis apare în dosarul de corupție al familiei Cosma de la Prahova și este cea pentru care ar fi intervenit fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță.

28 februarie 2014: alt acord-cadru al Gecor pentru „întreținere curentă pe timp de iarnă” cu D.R.D.P. București, Lot 2, S.D.N. București Sud, de peste 2,2 milioane de euro.

22 noiembrie 2013: alt contract al Gecor pentru întreținere drumuri iarnă 2013 – 2014 cu DRDP București, lot B2, SDN București Sud, de peste 1,5 milioane de euro.

Firma G&M Road Building Engineering din Pitești este deținută de Paula Cusă, soția lui George Cusă, și Emilia Magdalena Alexandru, cu câte 50% din acțiuni. Potrivit Registrului Comerțului, George Cusă s-a retras din firmă în martie 2014.

24 aprilie 2017: Primăria Râmnicu Vâlcea a cumpărat mixtură asfaltică de la firma Paulei Cusă de peste 1,1 milioane de euro.

Firma Anastamar Construct este deținută de părinții lui George Cusă, soții Ioana și Gheorghe Cusă, cu câte 10%, respectiv 90%. Până în februarie 2019, din firmă a făcut parte cu un procent de 5 % și Paula Cusă, nora celor 2.

29 septembrie 2017: 3 contracte ale Anastamar Construct cu CNAIR pentru întreținere drumuri pe timp de iarnă 2016 – 2020 încheiat cu DRDP București, pentru loturile 6, 9 și 2, în valoare de aproape 17 milioane de euro.

23 decembrie 2016: Asocierea Anastamar Construct – Itaro SRL a semnat un alt contract cu CNAIR, DRDP București, SDN București Sud, lotul 2, de aproape 1,2 milioane de euro.