Cat de parsiv e PSD-ul: Se vaita Daea ca nu avem irigatii, dar au investit cat au fost la guvernare in doar doua obiective! Unul e la baronul Stanescu!

Analiză a investițiilor în sistemul de irigații, realizată de publicația specializată LantulAlimentar.ro:

  • Numărul maxim de posturi în ANIF a ajuns de la 1500 la 3.026;
  • Din 86 de amenajări, au fost reabilitate integral, cu bani de la stat, numai două! Una dintre acestea, Stoenești Vișina, se află în sudul județului Olt.
  • Petre Daea a vizitat județele din Moldova puternic afectate de secetă, unde anumite investiții trebuiau finalizate în mandatele sale anterioare;
  • Adrian Oros a promovat o ”Strategie pentru Gestionarea Apei” care nu s-a calificat pentru finanțatre prin PNRR;
  • Ministerul Agriculturii vrea 1.500.000.000 de euro pentru irigații

Prezent în Ialomiţa, în 12 mai 2017, Liviu Dragnea a declarat: ”Partea de irigaţii pentru noi a fost şi rămâne strategică. Avem două obiective majore în acest domeniu: reabilitarea sistemului de irigaţii şi 1.980 mil. ha. Cred că până în 2020 vom găsi şi celelalte 20.000 ha. Practic 2 milioane de hectare care vor fi irigabile”. Suma prevăzută în HG a fost ridicată la 1.143.000.000 euro.

Mai mult, prin Legea nr. 133 din 31 mai 2017, numărul maxim de posturi al Agenției și filialelor teritoriale a fost ridicat la 3.026.

În 2017, guvernul a decis acordarea în mod gratuit a apei pentru irigații până la punctele de livrare.

În noiembrie 2019, guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură și au venit la guvernare liberalii. Care era stadiul derulării PNRIPI în acel an?

Publicația factual.ro a obținut de la ANIF următorul răspuns: ”până în noiembrie 2019 s-au finalizat lucrările pentru 7 obiective de investiții, corespunzătoare unui număr de 6 amenajări de irigații cu o suprafață de 78.000 de hectare și au fost realizate lucrări în valoare de 468.598.447 lei, deși fuseseră alocați 555.167.000 lei”. Prin urmare, cu numai un an înainte de termenul de finalizare a programului, fuseseră reabilitate numai șase amenajări de irigații din cele 86! Date publicate chiar pe siteul ANIF arată că au fost reabilitatea 100% numai două amenajări: Stoenești Vișina, din județul Olt, și Călmățui II, din județul Brăila.

Cine a condus instituțiile responsabile în această perioadă? Petre Daea a fost ministru al Agriculturii în cele trei guverne PSD, în perioada ianuarie 2017 – noiembrie 2019. Daea a revenit în scaunul ministerial în iulie 2022 și a vizitat câteva județe din Moldova, puternic afectate de secetă, unde ar fi trebuit reabilitate câteva amenajări inclusiv în mandatele sale anterioare. De pildă amenajarea Ciorăști – Măicănești, din județul Vrancea, care trebuia terminată în etapa I.

Șef la ANIF a fost Florin Barbu, în prezent deputat de Olt și președinte al Comisiei pentru Agricultură. Amenajarea de irigații Stoenești Vișina figurează pe siteul ANIF ca fiind reabilitată 100%.  Aici își au terenurile agricole membrii familiei Stănescu, Paul Stănescu fiind în prezent senator PSD și vicepreședinte al partidului.