Cazurile de coronavirus cresc, DSP Olt este complet depășită de situație: „E ca la război, n-avem ce face“

Soluţii extreme au fost adoptate pentru gestionarea focarului de SARS-CoV-2 de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu, din judeţul Olt. Pacienţii testaţi pozitiv vor fi trataţi în spitalul de psihiatrie, iar personalul din două ture rămâne în carantină la locul de muncă.

Un infirmier şi 14 pacienţi ai Spitalului de Psihiatrie Cronici din Schitu, judeţul Olt, au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus, iar alte probe au fost recoltate astăzi şi urmează să se primească rezultatele. Pentru că situaţia pacienţilor cu afecţiuni psihice este una delicată, s-a hotărât ca mai întâi pozitivii să fie evaluaţi medical în cadrul spitalului Schitu şi ulterior să se decidă, în funcţie de starea fiecăruia, unde vor fi trataţi de COVID-19. 

Cei cu forme uşoare de boală vor rămâne în unitatea medicală, a declarat managerul Spitalului de Psihiatrie, medicul Sorin Brătoi. Pentru că spitalul este încadrat cu medici psihiatri, în ajutor va veni un medic infecţionist din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, a mai spus dr. Brătoi, menţionând că în cazul în care starea pacienţilor se modifică, agravându-se, vor fi transferaţi la spitalul suport-COVID-19 de la Caracal, care are şi secţie de Psihiatrie.

„E greu, e ca la război, dar n-avem ce face. Este o situaţie nouă. Eu îi înţeleg şi pe colegii din spital (n.r. – spitalele care tratează patologie COVID-19) că sunt reticenţi, tocmai de aceea am discutat cu managerul SJU Slatina şi am găsit această soluţie. Starea clinică a pacienţilor este bună, la toţi cei 14, cu medicaţia nu avem probleme. Aşteptăm mâine dimineaţă medicul infecţionist care să ia foaie cu foaie şi să stabilească“, a mai spus dr. Brătoi.

O altă problemă de rezolvat rămâne investigarea radiologică a celor testaţi pozitiv. Încă nu s-a hotărât dacă la Schitu va ajunge un aparat pentru radiografie portabil, sau pacienţii vor fi transferaţi cu ambulanţe speciale la spitalele care tratează patologie COVID-19.

De aproape o săptămână, de când o primă pacientă, care a venit prin transfer de la SJU Slatina, a prezentat episoade febrile, ulterior şi alţi pacienţi dezvoltând simptome similare, s-a stabilit izolarea celor simptomatici într-un pavilion separat, avantajul fiind acela că activitatea în spitalul de psihiatrie este organizată în sistem pavilionar, în şase clădiri În urma anchetei epidemiologice a DSP Olt s-au luat şi alte hotărâri, printre acestea carantinarea, timp de 7 zile, la locul de muncă a 30 angajaţi. Este vorba despre personalul care a intrat deja în contact cu pacienţii testaţi pozitiv.

Pentru că trebuie să se asigure cazarea acestora, s-a apelat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt, de unde vor fi aduse 30 paturi de campanie, spaţiile destinate ergoterapiei fiind transformate în această perioadă în dormitoare pentru personalul carantinat. Se va lucra în ture de câte 12 ore, urmate de 12 ore de odihnă.

Citeste mai mult pe adevarul.ro