CJSU anunță noi restricții în mai multe localități din județul Olt

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a adoptat Hotărârea nr. 56/16.11.2020 cu privire la introducerea de restricții în vederea combaterii și prevenirii răspândirii infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul județului.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt a hotărât, pe baza datelor puse la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică, că încadrarea localităţilor din judeţul Olt în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile este următoarea:

Localitățile din judeţul Olt unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori: Perieţi (rata de incidenţă – 7,14/1.000 loc.) şi Slătioara (rata de incidenţă – 5,09/1.000 loc.).

Pentru aceste localităţi se aplică, începând cu data de 17.11.2020, pentru o perioadă de 14 zile, pe lângă măsurile prevăzute de anexele nr. 2 și 3 din H.G. nr.  967 din 12.11.2020, și următoarele măsuri specifice ratei de incidență:

1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă;

2. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

3. Desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este interzisă;

4. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

Pentru operatorii economici prevăzuți pct. 1 și 2 se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

Măsuri restrictive în Brebeni, Oporelu și Perieți

În  localitatea Brebeni, unde rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este de 1,48/1000 loc., se vor aplica, începând cu data de 16 noiembrie 2020, măsurile prevăzute de art. 2 din Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt nr. 55/11.11.2020.

De asemenea, CJSU Olt a analizat situaţia epidemiologică din localităţile Oporelu şi Perieţi, unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile depăşeşte pragul de 6/1.000 de locuitori.

În urma evaluării efectuate, Direcţia de Sănătate Publică Olt a constatat că în cele 2 localităţi nu există o transmitere comunitară a noului coronavirus (în comuna Oporelu din cele 9 cazuri active, 8 cazuri sunt concentrate în 2 focare familiale, iar în comuna Perieţi, din cele 12 cazuri active, 9 cazuri sunt concentrate în 2 focare familiale), fapt pentru care nu se impune măsura carantinării zonale.

În aceste localităţi, pe lângă măsurile pentru prevenirea şi combaterea răspândirii pandemiei COVID-19, anterior menţionate, se vor adopta şi următoarele măsuri:

– intensificarea acţiunilor de verificare a respectării măsurilor de izolare/carantinare la domiciliu, desfăşurate de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt;

– intensificarea acţiunilor de urmărire a respectării măsurilor de siguranţă sanitară de către cetăţeni, cât şi de către instituţiile publice şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în cele două localităţi, acţiuni desfăşurate de către toate autorităţile/instituţiile cu atribuţii în acest sens;

– intensificarea activităţilor de conştientizare a populaţiei cu privire la rata de infectare, desfăşurate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt.

CJSU Olt monitorizează evoluţia epidemiologică în cele două localităţi şi, în funcţie de incidenţa cumulată în ultimele 14 zile, va solicita DSP Olt reevaluarea riscului de răspândire a infecţiei COVID-19.

Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt pot fi consultate pe site-ul Instituției Prefectului-Județul Olt: https://ot.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/.