Cum a construit Ion Doldurea imperiul GPL și ce legături controversate are în spate

Apar noi detalii despre primarul care a înființat imperiul GPL. Ion Doldurea a fost susținut de la început de greii din PSD, dar și-a făcut intrarea în politică abia în 2019 cu sprijinul unuia dintre cei mai puternici lideri de la acea vreme. Firma sa a primit și un ajutor de stat în perioada guvernelor controlate de Liviu Dragnea, deși cifrele de afaceri ajungeau la ordinul milioanelor de lei. 

De profesie inginer chimist, actualul primar din Caracal, Ion Doldurea, a lucrat la Fabrica de Anvelope din Caracal până în 1993. De atunci, e acționar și administrator la propriile firme, iar unele companii, inclusiv în domeniul carburanților, le-a transferat ulterior pe numele fiilor săi. Intrarea lui în politică s-a făcut în 2019, când lider al PSD Olt era actualul secretar general al PSD, Paul Stănescu.

Un an mai târziu a venit și candidatura lui Doldurea la Primăria Caracal.

„Caracalul a reprezentat pentru mine mereu centrul Universului. Le spun colegilor când plec din țară că nu pot să stau mai mult de 7 zile pentru că mi se face dor de Caracal”, a spus Doldurea.

Ion Doldurea a câștigat mandatul de edil în 2020, dar nu a uitat cine i-a asigurat spatele. Doldurea și Paul Stănescu își arată mereu public legătură strânsă, fie când se menționează în discursuri, fie când stau la poze.

Un alt detaliu care iese în evidență este faptul că, la învestirea în funcția de edil, Ion Doldurea era deja un om foarte bogat. Deținea șapte terenuri, două case, două spații comerciale și 12 apartamente, toate cumpărate în 2019. De asemenea, a strâns obiecte de artă de 80.000 de euro și are în conturi aproape 700.000 de euro.

Imperiul GPL s-a clădit începând din anul 2006, când la firma FLAGAS SRL, fondată de un italian, a devenit mandatar Ion Doldurea și, tot în acel an, firma a fost preluată de fiul lui, Ionuț.

„Nu am făcut afaceri cu statul și sunt proprietarul unei firme care se ocupă cu GPL, bezină, motorină și altele”, spunea primarul municipiului Caracal.

Deși edilul neagă afacerile directe cu statul, acestea au avut loc prin intermediul firmei FLAGAS, care a primit contracte pe bandă rulantă cu primăriile din țară.

Din 2013, în acționariat a intrat și Ionuț Cosmin Stîngă, un craiovean care apare ca fiind jucător în echipa de fotbal a Rompetrol. De aici, Stîngă a devenit un partener fidel al familiei Doldurea și în alte afaceri. Contactat de jurnaliștii Realitatea PLUS, Cosmin Stângă a refuzat să ofere declarații.

În 2022, firma a avut o cifră de afaceri de 120 de milioane de euro cu doar 19 angajați. Dar, în ciuda cifrelor de afaceri firma a avut primit și un ajutor de stat de 240 de mii de lei, în perioada guvernelor controlate de Liviu Dragnea.