Cum functioneaza aparatul PSD: Fostul ministru Chesnoiu la puscarie pentru ca i-a facut jocurile lui Daea

În 7 decembrie 2022 anchetatorii DNA Timișoara l-au deferit justiției, în stare de libertate pe ex-ministrul Ionuț Adrian Chesnoiu pentru patru fapte de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și pentru o faptă de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Alături de acesta vor mai răspunde în fața judecătorilor ICCJ Andrei Cristian Răducan, la data faptelor director general adjunct în cadrul MADR, pentru patru fapte de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, Aurel Sandu, fost șef serviciu în cadrul MADR, Cosmin Mihai Corobea, fost consilier clasa I în cadrul MADR, Mihai Pârv, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad și Cătălin Ionuț Lăscaie, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid.

Anchetatorii DNA detaliază modul abuziv în care ar fi procedat de-a lungul mandatului ex-ministrul Chesnoiu, o concluzie fiind aceea că la Agricultură în mandatul său nu ar fi fost loc de oameni competenți și pregătiți profesional ci doar pentru persoane nepregătite și „dirijate„ sau „comandate„.

„Întregul mecanism pus în mișcare de inculpatul Ionuț Chesnoiu pentru câștigarea de către inculpatul Aurel Sandu a concursului de ocupare a funcției publice de conducere a convers spre transmiterea informațiilor nepublice despre subiectele probei scrise.

Astfel, încă din primul moment al întâlnirii din data de 27 decembrie 2021 recunoscute de inculpatul Aurel Sandu cu Ionuț Chesnoiu (întâlnire care rezultă și din registrul de acces persoane comunicat de M.A.D.R.), ultimul i-a prezentat-o pe martora denunțătoare în scopul verificării condițiilor de studii și vechime în specialitate, deși, uzanțele în cazul recrutării pentru funcții publice presupun identificarea nevoii de a ocupa o funcție și nu identificarea unei persoane care dorește să devină funcționar public și găsirea, în funcție de studiile și vechimea în specialitate a persoanei, unei funcții care i s-ar potrivi”, arată anchetatorii de la DNA Timișoara în dosarul transmis instanței supreme.

„Damage„ control abuziv

„În scopul limitării posibilității de înscriere a altor persoane la concurs, în urma discuțiilor dintre martora denunțătoare și suspectul … (directorul general al Direcției Generale Buget Finanțe și Fonduri Europene), la data de 05.01.2022, fișa postului pentru funcția scoasă la concurs a fost modificată de ultimul, restrângându-se doar la studii de inginerie, anterior funcția putând fi ocupată de persoane care aveau și studii juridice sau economice…”, arată anchetatorii anticorupție care explică și de ce a fost necesară această modificare.

„Necesitatea modificării fișei postului de consilier superior a rezultat din faptul că fișa existentă a postului la acea dată prevedea postul poate fi ocupat de absolvenții de studii universitare cu licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul ingineriei resurselor vegetale și animale, domeniul economic, însă inculpatul Cosmin Corobea („omul„ lui Petre Daea – n.r) avea titlu de inginer diplomat în profilul Chimie, cu specializarea Tehnologia compușilor moleculari”, se mai arată în dosarul de la instanță.

În noua fișă a postului întocmită după demersurile  lui Chesnoiu, arată DNA, „s-a prevăzut la condițiile specifice pentru ocuparea postului studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, tocmai pentru a permite înscrierea la concurs a inculpatului Corobea”.

Fața abuzului instituțional

Pentru Chesnoiu se pare că ar fi fost un modus operandi procedura de determinare a funcționarilor din subordine de modificare a fișelor de post astfel încât să reducă spre zero posibilitate ca alte persoane să aibe șansa de a participa la concursurile ministerului.

„În cadrul acestui demers, inculpatul Chesnoiu a determinat modificarea fișei postului pentru a restrânge posibilitatea ca și alți candidați să se înscrie la concurs, transmiterea unei părți din subiectele probei de concurs de către un membru al comisiei de concurs către o persoană apropiată (inculpatul Cristian Răducan zis Jimmy), în scopul ca acestea să ajungă la inculpatul Aurel Sandu și să promoveze proba scrisă și i-a determinat pe membrii comisiei din partea M.A.D.R. să-i acorde o notă peste 70 de puncte, deși era conștient că lucrarea acestuia nu întrunea nota minimă pentru promovare, în plus determinându-1, prin intermediul martorei denunțătoare și al președintelui A.N.F.P., pe membrul comisiei din partea A.N.F.P. să nu împiedice acțiunea membrilor comisiei din partea M.A.D.R. și să acorde o notă care ar fi determinat recorectarea lucrării”, se arată în dosarul aflat la instanță.

Furios pe subordonați

„Chesnoiu Adrian-Ionuț: (se adresează persoanei care a răspuns la telefon) „Dă-mi-l pe …!

Chesnoiu Adrian-Ionuț: (vorbește din nou la telefonul interior)

„Dane! Alo! Băi! Deci nu plecați astăzi acasă până nu faceți nota de care are nevoie … pentru băiatul ala. (pe fundal se aude vocea interlocutorului, însă neinteligibil) Nu, bă! Cu ICECHIM-ul acela, cu … posturi.

” Chesnoiu Adrian-Ionuț: „Deci te duci la … și nu plecați până nu rezolvați problema asta, azi! Da? Haide că … nu e vina ta. Da, nimeriși la comandă. Că nu pot s-o sun pe … c-o doare capul, (râde) Deci fă ce-ți spune … acu … Azi! Și-mi aduceți m… materiale””, au fost răbufnirile ex-ministrului.

Astfel, arată anchetatorii DNA, „deși demersurile pentru scoaterea la concurs a postului menționat nu fuseseră inițializate deoarece nu fusese modificată încă fișa postului, așadar, postul nu fusese scos la concurs și nu se putea cunoaște numărul și calitatea concurenților, pentru inculpatul Chesnoiu este un lucru cert că inculpatul Corobea va ocupa postul în urma concursului, fiind de datoria sa să aducă la îndeplinire solicitarea martorului Petre Daea (fostul și actualul ministru al agriculturii ”Nea’ Petrică”), al cărui cunoscut era viitorul candidat”.

A abuzat de funcția de ministru al Agriculturii

„Din starea de fapt a rezultat, în esență, că, abuzând de prerogativele oferite de demnitatea de ministru, inculpatul Chesnoiu, cu complicitatea inculpatului Răducan, a denaturat principiile care stau la baza organizării și dezvoltării carierei funcționarului public, prin generalizarea practicii scoaterii la concurs a unor posturi ”cu dedicație” și a diseminării subiectelor către candidații agreați, fapt ce înlătură posibilitatea accederii la funcțiile publice scoase la concurs a candidaților mai bine pregătiți, în detrimentul unei administrații profesioniste, prin instalarea unor persoane slab pregătite profesional și obediente celor care le-au facilitat accesul în funcția publică”, scriu procurorii DNA în actele dosarului transmis judecătorilor ICCJ.

Din probele administrate, mai scrie Direcția, „ rezultă că nicio persoană, indiferent de pregătire, experiență și expertiză, nu ar fi putut ocupa prin concurs o funcție în cadrul M.A.D.R., dacă nu ar fi avut conexiunile personale care să o „recomande” pentru funcția respectivă, practică pe care inculpatul Chesnoiu a generalizat-o prin instigarea subordonaților la a transmite concurenților agreați subiectele de concurs”.

Mihai Pârv și Cătălin Lăscaie – „Clienți„ de partid

Mihai Pârv, persoana pentru care s-a scos la concurs postul de director executiv adjunct al Direcției pentru Agricultură Județeană Arad, este fost președinte interimar al Partidului Social Democrat – Organizația Șepreuș, iar în perioada 22.02.2020 – 20.05.2020 a îndeplinit funcția de vicepreședinte în Biroul Permanent Județean al PSD Arad.

Totodată în perioada 27.09.2020 – 20.05.2022 a îndeplinit funcția de consilier local în cadrul Consiliului Local Șepreuș (jud. Arad), iar în perioada 29.05.2020-27.09.2020 funcția de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Arad din partea Partidului Social Democrat.

De asemenea în anii 2016 și 2020, Mihai Pârv a candidat la funcția de primar al comunei Șepreuș din partea Partidului Social Democrat.

La rândul său Ionuț Cătălin Lăscaie a deținut funcția de manager al Centrului Cultural Județean Dâmbovița în perioada 2013 — 2020.

În perioada 19.01.2020 – 03.11.2022,acesta a ocupat funcția de vicepreședinte PSD Dâmbovița, iar din septembrie 2019 și până în prezent inculpatul îndeplinește și funcția de președinte al PSD Lungulețu.

Din data de 29.10.2020 și până în prezent, el îndeplinește funcția de consilier județean în Consiliul Județean Dâmbovița din partea Partidului Social Democrat.

Corobea – Cunoscut drept omul lui Daea

Potrivit actelor din dosarul de la instanța supremă pentru Mihai Corobea ex-ministrul Chesnoiu ar fi făcut demersuri uriașe de aducere în minister. Actele relevă sfidarea de către fostul ministru al aproape tuturor procedurilor legale motivarea permanentă fiind aceea că ar fi fost sunat cu insistență de către actualul ministru de la Agricultură, Petre Daea, pentru numirea „omului său„.

Martorii cu care au interferat anchetatorii DNA au relevat același aspect și există din interceptări ale DNA în care se vorbește în aceeași termeni.