Cum își asumă responsabilitatea oltenii? Șeful DSP se roagă la Dumnezeu pentru școlile fără apă curentă!

Școli fără apă curentă vor fi o problemă după data de 8 februaire. Dat fiind faptul că în pandemie este necesară dezinfectarea mâinilor, chiar și prin spălare cu apă și săpun, acest lucru nu va fi posibil peste tot. O recunosc șefii Direcției de Sănătate Publică(DSP) Gorj și cei ai Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Aceștia s-au ferit să ofere date cu privire la numărul școlilor fără apă curentă și al elevilor afectați de această situație. Narcis Stoian, directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj, a recunoscut că există școli fără apă curentă. Stoian a precizat însă că toate se află în localități care sunt în prezent în scenariul verde.

Șeful DSP Gorj a spus că tot ce se poate face este să ne rugăm să nu apară cazuri de coronavirus, deși în ultimele zile se constată o ușoară creștere a incidenței COVID: „Nu avem decât să ne rugăm la Dumnezeu să nu apară cazuri de coronavirus. Sunt școli care sunt în localități cu scenariul verde.”, a declarat șeful DSP Gorj.

Șefa ISJ nu știe căte școli sunt fără apă curentă

La rândul său, Maria Cochină, șefa Inspectotatului Școlar Județean Gorj, nu știe câte școli se află în situația de a nu avea apă curentă și cu ce se vor spăla pe mâini copiii și cadrele didactice. Maria Cochină a lăsat să se înțeleagă faptul că primăriile trebuie să rezolve problema.

„În unele unități de învățământ s-au făcut efoturi ca lucrurile să arate destul de bine pentru începerea anului școlar. În zona Tismana au fost probleme și au fost găsiți toți la activități de curățenie. I-am găsit cum ștergeau praful. Mai sunt școli fără apă curentă, dar se pot face investiții…Nu știu exact câte unități nu au apă curentă. Distanțarea fizică va fi asigurată, se va purta mască, vor fi folosite culoarele care deja există.

Panourile de plexiglas sunt utile și nu prea de multe ori. Copiii vor să comunice. S-a și renunțat la ele. Elevii ar putea să se accidenteze, deplasându-se printre ele. Legat de aerisirea claselor, punem în pericol sănătatea copiilor dacă deschidem din 20 în 20 de minute să aerism, așa cum sunt normele, la temperaturile de acum.

Se va aerisii mai puțin timp. Și acolo unde se poate, elevii să renunțe la deplasarea cu mijloacele de transport în comun pentru a se reduce contactul cu persoane infectate”, a mai spus Maria Cochină.

O treime dintre localitățile de județ sunt în scenariul galben pentru școli

Numărul localităților în scenariul galben luat în calcul pentru prezența sau nu a elevilor la școală variază de la o zi la alta. Scenariile luate în calcul pentru funcționarea agenților economici și pentru unitățile de învățământ sunt diferite. Astfel, din punctul de vedere al educației, scenariul verde are în vedere localitățile cu incidența de sub 1 caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

În scenariul galben sunt localitățile cu incidența de 1 până la 3 cazuri de COVID la mia de locuitori și în senariul roșu intră localitățile cu incidența peste 3. În Gorj, se încadrează în scenariul galben pentru școli 26 de localități. Între acestea se află și orașele Turceni, Țicleni, Novaci și Târgu Jiu. Mai sunt 4 localități cu incidența de peste 0,9. Inclusiv per total județ incidența este de 0,97 de cazuri la mia de locuitori în ultimele două săptămâni.

Vor decide în funcție de scenariu

Este de așteptat ca o decizie cu privire la funcționarea școlilor din județ să fie luată către finalul acestei săptămâni, având în vedere că de la o zi la alta se poate schimba incidența, respectiv se poate trece de la scenariul verde la galben. De amintit că în scenariul galben fac ore în unitățile de învățământ doar preșcolarii, școlarii și elevii din anii terminali.

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat joi că se ia în calcul o armonizare a scenariilor, însă acest lucru ar putea conduce la o creștere a numărului de elevi care vor trebui să meargă la școală. Deocamdată, nu a fost luată o decizie legat de acest lucru. De precizat că scenariul verde luat în calcul pentru funcționarea agenților economici, de exemplu, este până la o incidență de sub 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Sursa: gds.ro