Darius Valcov suprins in Paris, alaturi de gasca din Slatina, unde a mers sa cumpere tablouri din banii de șpagă

Fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov a mers la Paris cu 4 prieteni, 2 mașini și buzunarele pline cu 2 millioane de lei pentru a cumpăra tablouri și obiecte de artă din galeriile de la Paris și Lyon. Banii proveneau de la afaceristul Theodor Berna, căruia Vâlcov i-a favorizat firma, SC Tehnologica Radion SRL, la licitațiile organizare de Compania de Apă Olt, anunta ziare.com.

E faimoasă fotografia care o înfățișează pe Elena Udrea la cumpărături la Paris, însoțită de Alina Bica, fostă șefă a DIICOT și Anamaria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții.

Dar imaginea pe care nimeni nu a surprins-o cu Darius Vâlcov la cumpărături în capitala Franței a fost descrisă luni, 13 februarie, la Înalta Curte de Casație și Justiție, de către unul dintre amicii fostului ministru de Finanțe, care l-a și însoțit acolo.

Este vorba de Andrei Ovidiu Ramba, un afacerist „de paie”, a cărui firmă – SC Plus Confort SRL – a fost folosită de Darius Vâlcov ca „paravan” pentru șpăgile primite de la Theodor Berna și Tehnologica Radion.

Pe scurt, Vâlcov este acuzat că, pe vremea când era primar în Slatina, ar fi primit suma de 6,2 milioane de lei de la afaceristul Theodor Berna, pe care îl ajutase să câștige niște licitatii organizate de Compania de Apa Olt.

Banii reprezentau un „comision” de 15-20% din contractele publice pe care Tehnologica Radion le-a obținut în întreg județul Olt, privind extinderea și reabilitarea rețelelor de apă. Valoarea totală a contractelor se ridica la peste 78 de milioane de lei, scrie ziare.com.

Procurorii DNA spun că Vâlcov a primit banii în trei modalități: o parte la sediul Tehnologica Radion, o parte prin intermediul lui Minel Prina (fost primar la data respectivă) si o altă parte prin intermediul unui lanț de firme, de la Tehnologica Radion la Plus Confort, MKS Still Grand Serv, Bogmar Pro Design si Cafmin.

Cum a umplut Darius Vâlcov două mașini cu opere de artă de la Paris

Despre acestă ultimă modalitate a vorbit luni în fața judecătorilor martorul Andrei Ovidiu Ramba, el fiind administrator la SC Plus Confort SRL:

„Am fost administrator la SC Plus Confort SRL unde eram asociat cu fratele meu, Ramba Cristian. În anul 2011 am fost contactat de Prina Minel să îi ajut să ia niște bani de la SC Tehnologica Radion.
Nu îmi amintesc dacă Prina Minel mi-a spus ce reprezenta suma de bani și nici dacă l-a menționat pe Valcov Darius, dar ultimul era primar și primul viceprimar. Nu mi-a spus ce reprezintă suma de bani, dar mi-am dat seama. Era vorba de 1 milion de lei fără TVA.
Prina Minel mi-a dat numărul de telefon al lui Berna Theodor și am luat legătura cu el. Am convenit să încheiem un contract în baza căruia societatea mea urma să presteze reabilitarea unor blocuri din București.
Menționez ca nu am executat nicio lucrare de acest gen, însă am emis o factură către SC Tehnologica Raduon în valoarea de 1 milion de lei. Arăt că nici Berna Theodor nu mi-a spus ce reprezenta suma respectivă, iar contractul era unul fictiv.
SC Tehnologica Radion a achitat contravaloarea facturii, iar ulterior inculpatul Darius Vâlcov mi-a cerut să virez suma către Bogmar (n.r. – S.C. Bogmar Pro Design SRL) care aparținea inculpaților Șușală Lucian Petruț și Timofte Petre Bogdan și mi-a spus că suma e necesară pentru amenajarea Hotelului City Slatina. Darius Valcov mi-a spus că hotelul era al lui.
În anul 2012 am emis altă factură către Tehnologica Radion însă nu mai știu dacă am încheiat un alt contract sau un act adițional la contractul precedent. Nu am executat nici acum nicio lucrare, iar suma a fost achitată integral.
În 2013 am emis o a treia factură, de asemenea fără să fi fost executată vreo lucrare. Din suma de 1 milion de lei fără TVA, Tehnologica Radion a plătit jumătate din valoare, iar cealaltă jumătate e sub sechestru DNA.
Banii proveniți din prima factura emisă către Tehnologica i-am virat câte SC MKS (n.r. – SC MKS Still Grand Serv SRL) carea aparținea vărului meu, Mocanu Marian Alexandru, în baza unui contract fictiv având ca obiect reabilitarea unor imobile. La rândul sau SC MKS a virat către SC Bogmar care aparținea lui Șușală și Timofte, în baza altui contract fictiv.
Cu privire la a doua factură, domnul Vâlcov a spus că vrea să cumpere niște opere de artă din Franța și avea nevoie de bani, de vreo 2 milioane de lei. La indicațiile lui Darius Vâlcov am efectuat o plată către SC Cafmin SRL care aparținea inculpatului Tomescu Cristian Constantin, de asemena printr-un contract fictiv.
Totodată, întrucât Darius Valcov mi-a cerut să închei un antecontract de vânzare-cumpărare având ca obiect un teren către SC Cafmin SRL, teren care în realitate îi aparținea tot lui Valcov, iar acesta din urmă mi-a spus că vânzarea nu avea caracter definitiv. Trebuia să iau 1 milion și să îi pun la dispoziție pentru a cumpăra tablouri. Arăt că ulterior, în anul 2013, am reziliat contractul cu Tomescu.
Suma provenită din a 3-a factură a fost blocată în contul Plusconfort SRL și este sub sechestru.
(La hotelul lui Vâlcov din Slatina – n.r.) Cred că am lucrat ceva tâmplărie de termopan. Nu îmi amintesc cine a solicitat efectuarea lucrărilor, Valcov sau Șușală, însă dacă acesta din urma cerea ceva, era clar că vine de la Valcov.
La sfârșitul anului 2012 sau începutul anului 2013, inculpatul Darius Vâlcov mi-a cerut suma de 2 milioane de lei pe care urma să i-o pun la dispoziție pentru a merge în Franța, să cumpere tablori.
Suma am obținut-o astfel: 1 milion din avansul plătit de Cafmin SRL pentru terenul lui Valcov, 600.000 lei obținuți ca diferență de preț plătită de Aceti SRL în baza unui contract prin care eu am vândut către această societate un alt teren care aparținea tot lui Valcov, iar 300.000 lei pe care i-am scos eu din firmă, Plusconfort, ca dividende.
Arat că m-am deplasat în Franța împreună cu Darius Valcov, Mocanu Marian Alexandru (vărul lui Ovidiu Rambă – n.r.), Gușatu Ioana (denunțătoarea lui Vâlcov – n.r.) și Langă Bogdan (vărul lui Vâlcov – n.r.). Am fost în 2 locații: în Paris și undeva lângă Lyon.
Vâlcov participa la licitații pentru obiecte de artă, după care îmi dădea factura pentru a o achita. O parte din tablouri le-am adus cu cele 2 mașini cu care am plecat, o alta parte prin curierat. În ambele cazuri le-am dat mai departe lui Șușală, iar el la rândul lui, către Vâlcov”, a declarat în fața instanței Andrei Ovidiu Ramba.

Sursa: ziare.com