Decizie cu efecte în toată țara: CEO a redus producția de energie electrică

Complexul Energetic Oltenia(CEO) a fost nevoit să își reducă producția de energie electrică, din cauza cererii scăzute de pe piață. De asemenea, se importă în continuare, în funcție de zile și intervale orare între 1.000 și 1.500 de MWh.

Este preferată energia electrică din import, în dauna celei produse de grupurile care folosesc cărbune, dat fiind faptul că prețul este unul mai mic. La nivelul Complexului Energetic Oltenia erau sunt în funcțiune doar patru grupuri energetice. Nu toate sunt încărcate la capacitate și funcționează doar la jumătate. Astfel, cu patru blocuri energetice se produce echivalentul producției a două grupuri energetice încărcate normal. Potrivit administrației Complexului Energetic Oltenia, duminică se funcționa cu un număr de două blocuri energetice la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, un grup la Sucursala Electrocentrale de la Turceni și un grup la Termocentrala Craiova 2, unde se produce și agent termic pentru municipiu.

Temperaturile nu sunt încă scăzute

La Sucursala Electrocentrale de la Rovinari sunt pornite grupurile energetice numerele 4 și 6. De asemenea, Sucursala Electrcentrale de la Turceni are în funcțiune grupul energetic numărul 5. Nu în ultimul rând, Sucursala Electrocentrale Craiova 2 are pornit grupul energetic numărul 2. Producția medie de energie electrică la nivelul Complexului Energetic Oltenia a fost în ultimele zile de 600 – 700 de MWh. În mod normal, odată cu sosirea sezonului rece Complexul Energetic Oltenia pornea grupuri energetice și nu le oprea, așa cum a fost cazul pentru câteva zile la Termocentrala de la Ișalnița. Era de așteptat o creștere a consumului de energie electrică și nu o scădere. Un motiv este legat de temperaturile care sunt în continuare ridicate pentru normalul perioadei. De asemenea, un motiv de îngrijorare la nivelul companiei energetice cu sediul la Târgu Jiu este menținerea scăzută a cererii de energie electrică prin impunerea unor restricții mai dure din cauza pandemiei de coronavirus, respectiv suspendarea unor activități economice.