Descinderi in Olt si alte judete: Au furat zeci de milioane din banii de pensii!

Unul dintre cele mai mari fonduri private de pensii din România e în centrul unei anchete penale, în care prejudiciul este uriaș: peste patru milioane de euro. Suspecții sunt angajați ai fondului, care ar fi facilitat peste 700 de transferuri ilegale în ultimii trei ani.

Poliţiştii şi procurorii Capitalei pun în aplicare, joi, 48 de mandate de percheziţie domiciliară, 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare înscrisuri la adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, într-un dosar penal de delapidare.

„La începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei”, informează Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

În urma probatoriului administrat a reieşit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, fapte care ar fi fost săvârșite de 15 persoane fizice, dintre care doi angajaţi ai unei unități bancare şi mai multe persoane juridice.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2019-2022, doi angajați ai băncii, cu sprijinul unor apropiaţi şi a şapte persoane juridice, şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii. Banii ar fi fost transferați atât direct în conturile suspecților și ale celorlalte persoane fizice, cât şi în etape către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive.

„Acţiunea beneficiază de sprijinul mai multor subunităţii de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului, precum şi din partea inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea, Argeş şi Gorj”, arată sursa citată. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.