Descinderi masive in Olt si Valcea, la cei mai mari braconieri din tara. ”Au distrus Oltul!”

Polițiștii anticorupție au efectuat în această dimineață 33 de percheziții domiciliare în județul Vâlcea la o grupare acuzată că a folosit nelegal un întreg lac de acumulare pe râul Olt, cu sprijinul juridic al unei primării din vecinătate.

Direcția Generală Anticorupție a transmis joi un comunicat de presă prin care anunță că mai mulți „procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție cu referire la protecția mediului înconjurător și delapidare, săvârșite în perioada 2018 – 2022, privind neîncasarea unor venituri de la bugetul local al unei unități administrative teritoriale și administrarea, respectiv folosirea nelegală a unui lac de acumulare de pe râul Olt”.

În cursul acestei dimineți au avut loc 33 de percheziții domiciliare, dintre care șase efectuate de polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea, iar restul de 27 de către polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea, pe raza județelor Vâlcea și Olt.

Toate locațiile vizate s-ar afla în jurul lacului de acumulare de la Ionești, de pe râul Olt, cunoscut în rândul pescarilor drept ”barajul de la Ionești”.

”Trei dintre aceste percheziții sunt efectuate la sediul unei instituții publice, iar celelalte la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale. Tot în cursul acestei zile, mai multe persoane vor fi conduse cu mandat de aducere pentru audieri la sediul unității de parchet”, au mai transmis polițiștii anticorupție.

Primăria vizată ar fi Drăgoești, aflată foarte aproape de baraj.

Descinderile vin în contextul în care în urmă cu doar două zile o autoutilitară plină cu patru tone de pește braconat a fost oprită și confiscată în municipiul Râmnicu Vâlcea.

“În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că, în autoutilitară se afla o cantitate de patru tone de pește speciile nisetru, crap, somn, șalău, chefal, plătică și mreană, în valoare de aproximativ de 100.000 de lei, pentru care aceștia nu dețineau acte de proveniență și de transport.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui și altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit ori produselor din pește și pescuitul, deținerea, transportul sau comercializarea sturionilor capturați pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum și a produselor și subproduselor obținute din aceștia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare”, precizează Inspectoratul de Poliție al Județului Vâlcea.

Cei doi braconieri sunt domiciliați în localitatea Ionești, menționată mai sus.

Directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu, Romeo Stoicescu, a explicat pentru Turnul Sfatului că zona Ionești este cunoscută în toată țara pentru braconierii care au distrus Oltul.

”Cei mai mulți braconieri prinși de noi în județul Sibiu în ultimii zece ani de acolo provin. Gândiți-vă că avem minori prinși acum mulți ani și pe care îi prindem iar, deveniți adulți. Nu au altă ocupație, nu au altă dorință în viață, decât fură. Și statul nu a fost suficient de dur cu ei, legea le-a permis să trăiască din furt. În timp ce noi ne chinuim să facem populări, acțiuni de ecologizare și să asigurăm paza, ei vin și fură”, a declarat Romeo Stoicescu.

Cât privește descinderile de astăzi, directorul AJVPS Sibiu crede că ar putea avea legătură cu autorizațiile pentru pescuitul comercial.

”Pe aici poate părea greu de crezut, dar acolo braconează cu acte în regulă, primesc autorizații de pescuit comercial și când îi oprește poliție cu mașina plină au imediat scuză. Sper să fie destructurată această grupare pentru că acolo este capitala lor, de acolo au ajuns și la Sibiu. Iar în urmă cu câțiva ani, când a fost o anchetă internațională privind braconajul, ajunsă până în Italia, tot de acolo a pornit, de la Ionești”, a mai spus Romeo Stoicescu.