Dezastru ecologic in cea mai mare ferma de porci din Olt: 30.000 de animale moarte!

Este focar de pestă porcină la o fermă din localitatea Ipotești, județul Olt. 30.000 de porci vor fi sacrificați în cursul zilei de luni.

O mare fermă comercială de creştere a suinelor din Olt va ucide aproximativ 30.000 porci în urma confirmării pestei porcine africane. Două buletine pozitive au apărut la sfârşitul lunii iulie, însă au fost infirmate de laboratorul superior. Cu doi ani în urmă, pesta a lovit la aceeaşi fermă.

La ferma Agrikilti din Ipoteşti, judeţul Olt, a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană. Vineri, 20 august 2021, la Prefectura Olt s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB), decizându-se printre alte măsuri de luptă în focar uciderea întregului efectiv de porci, ceea ce înseamnă aproape 30.000 capete.

„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt informează că  a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ipoteşti, judeţul Olt, în baza buletinului de analiză emis în data de 19.08.2021 de IDSA Bucureşti . În data de 20.08.2021, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploataţia comercială de porci din localitatea Ipoteşti, judeţul Olt, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 29.930 capete suine, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Carcasele porcilor morţi sau ucişi şi toate materialele din incinta exploataţiei vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale“, a transmis Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt.

Două localităţi au intrat în zona de protecţie, pe o rază de 3 km, în urma declarării focarului. Este vorba de localitatea Ipoteşti, în care se află ferma, şi de localitatea vecină Coteana. În aceeaşi zonă de protecţie mai sunt cuprinse fondurile de vânătoare 33 Coteana şi 35 Becica. O altă lungă listă cuprinde localităţile din zona de supraveghere (o rază de 10 km), zonă în care sunt interzise intrările şi ieşirile cu animale vii.

Ferma Agrikilti a mai trecut prin pesta porcină africană şi în anul 2019, la doar câteva luni de la deschiderea exploataţiei comerciale. Atunci s-a întâmplat un fapt relativ curios, ferma începând să funcţioneze la scurt timp de la declararea drept închise a unor focare de pestă porcină africană în gospodării ale populaţiei, chiar în Ipoteşti. Ferma a fost populată în august, iar la sfârşitul lunii octombrie era confirmat focarul de pestă porcină africană care a dus la neutralizarea a peste 3.700 capete. Repopularea s-a făcut la începutul anului 2020.