Dezastru pentru economia Olteniei: 12.000 de oameni se pregatesc de somaj!

Un număr de peste 12.000 de angajaţi din industrii care depind de Alro Slatina sunt în prezent în şomaj, după reducerea activităţii uzinei, a declarat, luni, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Aluministul din Alro, Constantin Popescu, în timpul mitingului organizat în faţa Guvernului de mai multe sindicate din industria metalurgică.

„Noi (Alro Slatina – n. r.) am închis două hale de electroliză şi cea de-a treia este în curs de închidere. Avem aproape 500 de oameni plecaţi din Alro, iar pe orizontală sunt peste 12.000 de oameni care depindeau de Alro şi care acum au plecat în şomaj”, a afirmat Constantin Popescu.

Liderul sindical a menţionat că în total 40.000 de locuri de muncă în industrii pe orizontală sunt puse în pericol de reducerea activităţii la Alro Slatina.

„La Alro urmează să intre în şomaj încă 200 şi ceva de oameni pe parcurs; cum se opresc cuve din hală ei intră în şomaj. În total este vorba de 40.000 de locuri de muncă, inclusiv cele pe orizontală. Mă refer la cei care cară alumina pe barjele de la Constanţa la Tulcea, mă refer la transportatorii pe cale ferată, mă refer la transportatorii rutieri, mă refer la cei care fac mentenanţă la Alro, mă refer la angajaţii Alro, mă refer la angajaţii de la Tulcea (rafinăria Alum – n. r.), mă refer la firma de pază care apără teritoriul fabricii, deci sunt multe. Toate aceste locuri de muncă dispar. Multora nu le vine să creadă, dar asta e realitatea. E un joc mult prea periculos ca să îl acceptăm”, a susţinut Popescu.

El a avertizat că există posibilitatea ca şi ultimele două hale rămase deschise la Alro să fie închise în viitor.

„A început oprirea celei de-a treia hale, ea este în curs de oprire. Din cinci hale, cred că nu rămâne niciuna, asta este marea problemă, că nici pentru celelalte două nu avem curent electric la preţuri rezonabile. Cu siguranţă există posibilitatea să se închidă şi celelalte două hale, după ce se închide Hala 7. ţinând cont că nu există energie şi nu poţi să suporţi costul exorbitant al energiei, al gazelor, care duc preţul de cost peste Bursa de la Londra. Noi vindem aluminiul la Bursa de la Londra, iar acolo este un preţ stabilit de cerere şi ofertă, nu poţi să vinzi cum vrei tu, cum vând traderii noştri energia şi gazele. Iar acolo nu vinzi decât la un preţ reglementat de bursă, între ghilimele reglementat, în funcţie de solicitări. Şi ce să faci, să producem de dragul de a produce? Care e acţionarul ăla nebun să vină cu bani de acasă?”, a explicat sindicalistul.

Mai multe sindicate din industria metalurgică, reprezentând angajaţi de la Alro Slatina şi de la Alum Tulcea, au organizat luni un miting de protest în faţa Guvernului, principala revendicare fiind reglementarea pieţei de energie.

Acţiunea a fost organizată de Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi de Sindicatul Alum Tulcea.

Organizaţiile sindicale solicită reglementarea pieţei de energie prin limitarea preţurilor la gazele naturale şi energie electrică la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin un an, şi instituirea unei diferenţe de tratament între clienţii non-casnici care nu au beneficiat de ajutor de stat, legiferat prin OUG 81/2019, şi cei care au beneficiat de prevederile acestui act normativ.

De asemenea, sindicatele cer eliminarea exceptării beneficiarilor OUG 81/2019 de la plafonarea preţului energiei electrice şi plafonarea preţului acesteia la maxim 750 lei/Mwh.