Disponibilizări în masă în Oltenia: Sute de oameni trimiși acasă!

270 de angajaţi de la Salubritate Craiova pleacă acasă. Din cauză că operatorul pierde cea mai importantă activitate, colectarea deşeurilor din oraşul Craiova, au loc disponibilizări colective. În lista celor concediaţi se găsesc atât muncitori, cât şi directori, dar și personal de la diferite birouri și servicii. SRL-ul primăriei duce tratative cu noul operator ca să-i preia angajații, scrie gds.ro.

Printre cei concediaţi se găseşte chiar și directorul comercial, Alin Constantin Ruiu. De la Secţia Transport
Deşeuri- Activitatea R.R.R. se desfiinţează 167 de posturi. În fapt, sunt muncitorii care colectau şi transportau deşeurile din Craiova. Totodată, se desfiinţează Serviciul abonaţi, de aici pleacă acasă 31 de angajaţi, iar de la Compartimentul facturare este concediat un angajat. Alte compartimente vor fi reorganizate sau desfiinţate astfel încât 70 de posturi să dispară. Sunt afectate Serviciul Aprovizionare, Serviciul Corp Control, Compartimentul trafic, Biroul Resurse Umane, Serviciul Arhivare Secretariat şi altele.

Cu toată reducerea de personal, Salubritatea rămâne cu o organigramă destul de stufoasă. Adică, din totalul de 699 de angajaţi, câţi sunt în prezent pleacă 270 şi rămân 429 de angajaţi. Primii concediați vor fi salariaţii care cumulează pensia cu salariul. Urmează să plece acasă și salariaţii care îndeplinesc condiţiile de pensionare la limită de vârstă şi cei care acceptă voluntar disponibilizarea. Nu mai rămân nici salariaţii care au avut probleme la locul de muncă şi au fost sancţionaţi disciplinar, dar şi persoanele care nu au copii în întreţinere. Planul de restructurare, reorganizare și eficientizare al S.C. Salubritate Craiova S.R.L. va fi discutat în şedinţa Consiliului Local al Municipiului Craiova în cursul acestei săptămâni. După adoptarea acestuia, concedierile angajaţilor vor curge pe bandă rulantă.

Unde pleacă angajaţii de la Salubritate

Salubritatea nu a scăpat prilejul de a-i impune noului operator de salubritate să-i preia angajaţii concediaţi. Drept urmare, între cele două societăţi s-a semnat Protocolul Nr. 3150/03.03.2021. Iridex se obligă să ia salariaţii disponibilizaţi, cu excepţia celor care refuză locul de muncă oferit. În total, Iridex ar urma să preia 171 de angajaţi concediaţi.

„Pentru a atenua consecinţele disponibilizărilor din cadrul societatii, angajatorul S.C Salubritate Craiova S.R.L, a iniţiat demersuri în vedere intermedierii unor oferte de muncă pentru acei salariaţi
afectaţi de restructurare. În acest sens a fost încheiat Protocolul de preluare a salariaţilor S.C Salubritate Craiova S.R.L Nr. 3150/02.03.2021, încheiat între subscrisa şi noul operator regional al activităţii de colectare şi transport deşeuri, S.C. IRIDEX GROUP SALUBRIZARE S.R.L. De asemenea, au fost purtate discuţii şi cu alţi angajatori, în vederea promovării ofertei de muncă
disponibile, în contextul operaţionalizării SMID Dolj şi a nevoii de personal calificat, cu experienţă în serviciile de salubrizare”, se arată în Raportul privind aprobarea Planului de restructurare, reorganizare şi eficientizare al S.C Salubritate Craiova SRL.

Rămân pe drumuri unii angajați de la Salubritate, după venirea Iridex?

Cu ce rămâne Salubritatea

Salubritate Craiova va continua să presteze, în conformitate cu prevederile contractului de delegare Nr. 1/29.03.2013, următoarele activităţi din sfera serviciilor de salubrizare:

„Măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice; Curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în
funcţiune a acestora pe timp de polei sau de înghet; Dezinsecţia, Dezinfecţia şi Deratizarea. O altă activitate prestată de S.C. Salubritate Craiova S.R.L. este activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân”, se arată în Planul de restructurare, reorganizare şi eficientizare a SC Salubritate.