DNA este cu ochii pe caracatita de la Olt. Oprescu si Stanescu sunt la mana interpusilor din firmele abonate la bani publici

Miliarde de euro se scurg din pixurile decidentilor politici din judetul Olt fie ca activeaza local, la institutii ca alesi sau numiti, ori central la institutii subordonate ministerelor si deconcentrate in teritoriu.

Sumele exorbitante de bani care s-au scurs din pixul liderilor politici catre firmele unor interpusi au atras atentia organelor de ancheta care lucreaza de zor pentru a pune pe butuci retelele constituite in jurul institutiilor statului.

Schema suspectata de procurori este ca beneficiarii reali ai firmelor nu sunt persoanele din documente ci chiar cei care impart banii, prin reteta brevetata deja de ”eminenta cenusie” a PSD, Darius Valcov.

Firma din Olt care a socat economia mondiala

Pentru orice investitor potent firmele din Olt ar putea fi o mina de aur, iar patronii lor niste dascali in ale managementului daca stam sa ne uitam la cifra de afaceri. Este cazul firmei Wagramer Termo 2000 din Slatina care a reusit in numai trei ani sa sara de la 600 mii lei in 2017 la 92 milioane de lei in 2019. Cum? Doar proprietarul Wagramer Termo 2000, Petre-Valeriu Titiriga, alias Vali Titiriga, si cei care ii dau contracte pe banda rulanta stiu reteta de succes. In mediul de afaceri este cunoscut mai degraba ca soferul lui Marius Oprescu (presedinte PSD Olt si al Consiliului Judetean Olt), decat ca si om de afaceri de unde si suspiciunea rezonabila ca firma este sub atenta obladuire chiar a lui Marius Oprescu.

677 de milioane!!!!! Cum a reusit aceasta cifra de afaceri cu statul?

Este lesne de inteles ca toate eminentele cenusii de la Olt au in spate doar votul oamenilor care ii propulseaza in functii, de unde ei fac milioane pe lucrari de mantuiala in vreme ce oamenii se zbat in saracie.

Wagramer Termo 2000 a crescut in peisajul economic direct proportional cu cresterea politica a lui Marius Oprescu, iar daca ne uitam putin in urma, pe contracte si pe cifra de afaceri, observam ca mare companie din Olt depinde de Oprescu si oamenii pusi de el in diverse functii. Mai mult decat atat din lista lunga a procedurilor din Sistemul Electronic de Achizitii Publice observam ca firma are o rata de succes la procedurile desfasurate senzational de mare. In numai trei ani a luat lucrari de 677 milioane de lei, majoritatea la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), unde director a fost numit politic de PSD Olt, Florin-Ionut Barbu, zis BUSI, (actualmente deputat PSD, propulsat tot de presedintele PSD Olt, Marius Oprescu in speranta ca poate fi imunizat in fata procurorilor DNA).

Acesta a pompat contracte de la ANIF, chipurile pentru irigatii, de 512.386.468 lei in numai trei ani. Cert este ca agricultorii olteni nu au mai vazut nici apa nici banii.

Dupa ce a pierdut vaca de muls de la ANIF, protejatul lui Oprescu, Vali Titiriga s-a infipt la societatea subordonata Consiliului Judetean Olt, Compania de Apa Olt.. adica CAO.

Schema de CA CAO sub lupa DNA. Oprescu da biletelul cu trei zile inainte!

Ramas tot sub aripa protectoare a lui Marius Oprescu, Vali Titiriga merge la sigur cu firma Wagramer Termo 2000, astfel ca daca se pastreaza algoritmul precedentelor contracte castigate si la licitatiile aflate in desfasurare Titiriga va mai pune mana pe cateva milioane bune de la CAO. Procurorii DNA sunt deja cu ochii pe licitatii, dupa ce un denuntator din dosarele lui Darius Valcov s-a pus la dispozitie pentru a deslusi itele si interesele financiare din jurul banilor dirijati de Marius Oprescu.

Schema denuntata anchetatorilor se desfasoara in urmatorii pasi:

Dupa ce a stabilit cine vor fi castigatorii, Marius Oprescu il cheama pe Catalin Usurelu directorul general CAO Olt, cu trei zile inainte de licitatie, fumeaza un trabuc in biroul de la Consiliul Judetean Olt dupa care ii scrie pe un biletel cu numele castigatorilor…, apoi rupe hartia.

Catalin Usurelu merge la CAO, la Serviciul Achizitii si le transmite cine trebuie sa fie castigatorul si comisionul de 10%.

Dintre toate licitatiile desfasurate se vede clar ca firmele stabilite de el vin la licitatie si castiga fara ca ceilalti participanti sa mai conteste”, a explicat o sursa anchetatorilor.

Tot Barbu si la CAO, dar nevasta…

Coincidenta sau nu, de departamentul de achizitii de la CAO se ocupa sotia deputatului Florin-Ionut Barbu, Doinita Barbu asa cum arata documentele din SEAP de prin 2012 incoace… „Persoanele cu functie de decizie din cadrul autoritatii contractante, implicate in organizarea si desfasurarea procedurii de atribuire sunt urmatoarele:- Dorobantu Magdalena – Director General,- Bircea Cristian – Director adjunct,- Stancu Adrian Constantin – Director economic,- Barbu Doinita – Manager UIP,- Nedelea Dan – responsabil achizitii publice,- Dragomir Rita – consilier jurudic”.

Sa facem un pariu?

Dupa cum se deruleaza lucrurile si daca sursele noastre sunt de incredere la licitatiile aflate in desfasurare „Extinderea facilitatilor de captare, inmagazinare si tratare apa potabila in aglomerarea Balteni-Perieti-Schitu”, respectiv „Extinderea si reabilitarea retelelor de alimentare cu apa si apa uzata in aglomerarea Corabia” organizate de CAO, atunci combinatia castigatoare va fi formata din asocierea Wagramer Termo 2000 si Condor Paduraru. E un mizilic prima de 8 milioane lei si a doua de 53 milioane lei, nu ca la ANIF sute de milioane. Pe ce ne bazam? Sursele noastre spun ca „Titiriga a fost soferul lui Paduraru, iar Condor Paduraru a participat impreuna cu Wagramer pentru ca Oprescu nu are curaj sa ia comision de la Paduraru pentru ca acesta l-a denuntat pe Darius Valcov. Vali Titiriga a fost soferul lui Paduraru si astfel garanteaza pentru el comisionul, care se deruleaza prin Titiriga”

Cum se explica Caracatita din care face parte Titiriga?

Surse apropiate de familiile Barbu si Oprescu arata ca relatiile sunt mult mai apropiate de cat par la prima vedere si nu tin doar de cateva contracte.

„Aceasta firma il are ca beneficiar pe Marius Oprescu prin interpusul sau Valentin Titiriga. Apropiatii lui Oprescu vehiculeaza ca Titiriga are 70% iar Oprescu 30%, dar fara sa stie Claudiu Postoloache, deoarece vrea si el procente , pentru ca el considera si astazi ca este seful lui Oprescu – asa au plecat ei initial in afaceri cu firmele din agricultura – 70% Claudiu Postolache si 30% Marius Oprescu. Daca ar putea dovedi Postolache ar vrea din toate comisioanele lui Oprescu 70%.

Valentin Titiriga se mai ocupa de apartmente niste apartamente prin Bucuresti, le achizitioneaza din comisioanele lui Oprescu si le amenajeaza, de la hidroizolatie si pana la cum trebuie asezate intrerupatoarele ca doar Vali este omul lui de incredere. Vali Titiriga a fost soferul lui Sorin Paduraru de la Condor Paduraru si al viceprimarului Slatinei, Ana Anghel. Din sofer a ajuns mare constructor la scoala lui Stanescu si Oprescu”, spun sursele.