Doctor cu 15.000 de lei salariu, prins cu 9 spagi in 10 zile: „Daca dai ceva banuti, internez! Daca nu, nu!”

Gheorghe Neata, medic chirurg si fost director al Spitalului de Urgenta Targu-Jiu, a fost retinut de procurori chiar in spital, la iesirea din garda, pentru luare de mita. El a fost si consilier judetean din partea PSD.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au gasit in dulapul sau din cabinet 70.000 de lei, parfumuri, sticle cu bauturi alcoolice, cafea si tigari.

Potrivit anchetatorilor, pana in prezent s-au probat in cauza 13 infractiuni de luare de mita. Initial au existat patru denunturi, martori care au dezvaluit ca medicul chirurg conditioneaza actul medical de sume de bani. In perioada 6-16 iunie 2021, a rezultat ca medicul a primit sume de bani si bunuri de la noua persoane.

Medicul a fost dus la audieri in fata procurorului de caz si urmeaza sa fie prezentat instantei de judecata cu propunere de arestare pentru luare de mita in forma continuata.

Gheorghe Neata are un salariu de 15.000 de lei pe luna.

„La data de 08.07.2021, procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectul N.G., medic chirurg in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Tg-Jiu, pentru savarsirea a 13 infractiuni de luare de mita, prevazute de art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal.

Totodata, a dispus retinerea preventiva a suspectului N.G. pentru 24 de ore, incepand cu data de 08.07.2021, orele 12:30.

In cauza s-au formulat patru denunturi, iar din declaratiile martorilor denuntatori s-a conturat ideea ca medicul N.G. nu intervine chirurgical pana nu primeste sume de bani de la pacientul care urmeaza sa fie operat, necontand starea materiala a bolnavului.

Din probatoriul administrat in cauza, de procurorul specializat din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de politie judiciara din cadrul I.P.J. Gorj – S.I.C.E., precum si ale Directiei Generale Anticoruptie – Structura Centrala, Serviciul Tehnic Bucuresti, a rezultat ca pentru medicul N.G. din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Tg-Jiu, este un obicei sa primeasca sume de bani de la pacientii pe care ii trateaza, iar in situatia in care nu primeste sume de bani, medicul refuza actul medical.

Sumele de bani au fost primite de catre suspectul N.G. in cabinetul sau, situat in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Tg-Jiu.

In perioada 06.06.2021 – 16.06.2021, medicul chirurg N.G. a primit sume de bani si diferite bunuri de la alte 9 persoane.

De pilda, in data de 09.06.2021, la ora 22:45, fiind de garda, medicului N.G. ii suna telefonul, iar din discutia pe care o poarta rezulta ca este chemat la o urgenta. Acesta iese din birou si la ora 23:00 revine in cabinet, unde poarta cu voce tare urmatorul monolog: „Daca e speranta de ceva banuti, internez! Daca nu, nu internez!”.

De asemenea, din probatoriul administrat rezulta ca suspectul N.G. nu pretindea o anumita suma, insa daca suma era prea mica era nemultumit.

De pilda, in data de 11.06.2021, medicul N.G., dupa ce primeste un plic cu bani de la un barbat care paraseste biroul, poarta cu voce tare urmatorul monolog: „… ce facu… subtire de tot. 4… 5… 6…aaa, bun ma! Buuun! Mi-a dat 5 milioane, hai… pai da. Sase. Normal, trebuia sa fie 6. Pai da… mosu, doar n-ai vrea mosu… mosu traieste… ma asteptara 6… Ma asteptara 6!”.

Suspectul N.G. era constient de activitatile sale ilicite, dovada fiind si o rugaciune pe care acesta o spunea in fiecare zi cu voce tare in cabinetul sau: „Doamne, Maica Domnului, da-mi sanatate, bani multi, bine lui A…, fereste-ma de boala, fereste-ma de procurori, …!”.

In data de 08.07.2021 s-a efectuat o perchezitie domiciliara, in cabinetul medicului N.G. din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Tg-Jiu, fiind gasite sume de bani in valoare totala de peste 71.000 RON, din care 52.200 lei, restul valuta (3400 euro si 350 lire sterline), banii fiind depozitati intr-un dulap din lemn situat in cabinetul medical. Au mai fost gasite si numeroase alte 0bunuri, cum ar fi: bauturi alcoolice, cafea, parfumuri, tigari.

Procurorul a retinut ca, potrivit declaratiei de avere, medicul N.G. detine depozite bancare in cuantum de peste 1.400.000 lei.

Urmeaza ca in perioada urmatoare sa fie evaluate de catre procurorul de caz, cu sprijinul organelor de politie judiciara, probele obtinute din exploatarea mandatelor de supraveghere tehnica emise de judecator, pentru perioada 17.06 – 08.07.2021.

Ancheta continua, pentru stabilirea adevarului si tragerea la raspundere a persoanelor vinovate de savarsirea de infractiuni, urmand ca in cauza sa fie dispuse in continuare masurile legale, care se impun.

Facem insa precizarea ca punerea sub invinuire a unei persoane suspecte sau punerea in miscare a actiunii penale fata de o persoana inculpata reprezinta etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, dar aceste actiuni ale procurorului nu sunt in masura sa infranga prezumtia de nevinovatie de care beneficiaza in continuare persoanele suspecte sau inculpate, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive in cauza”, se arata in comunicatul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj.