După ce au spălat banii, autoritățile închid pomposul Centrul de Excelenţă Olt și dau vina pe guvern

Centrul Judeţean de Excelenţă Olt îşi încetează activitatea, la opt ani de la inaugurare, și spun că de vină este  Guvernul Orban, nu managementul prost. ISJ Olt nu a fost în stare să asigure finanţare pentru funcţionare.

Directorul Centrului Judeţean de Excelenţă (CJE) Olt, Aurelia Tănase, a declarat că demersurile pe care le-a făcut pentru ca unitatea de învăţământ să continue să existe s-au blocat la ISJ. Ruşinos este că judeţul Olt este singurul din ţară unde această situaţie este întâlnită.

Nu se închide doar centrul din Slatina, cu subunităţile de la Şcoala Gimnazială „Ştefan Protopopescu” şi Colegiul Naţional „Radu Greceanu”. Vor înceta să mai existe şi centrele de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal, Liceul Teoretic „A.I. Cuza” Corabia, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” Balş şi de la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgăneşti-Olt.

„Angajaţii sunt în preaviz de ieri, iar eu mă întorc la catedră, deşi am contract managerial. Se desfiinţează absolut tot, inclusiv centrele din judeţ. Cei de la inspectorat spun că au făcut demersuri, dar pesemne nu a luat legătura cu ministerul pentru că mi-ar răspuns în scris, nu doar verbal. Doar în judeţul Olt sunt astfel de probleme. Am vorbit cu colegi din alte judeţe şi funcţionează. Este foarte ruşinos. Suntem singurul judeţ din ţară unde munca de doi ani a fost aruncată într-un coş de gunoi. Eu am spus că pot demisiona oricând numai să salvăm unitatea de învățământ… dar se pare că s-a dorit altceva. În 40 ani de activitate, nu am redactat un preaviz pentru angajați,  dar ieri cu puținele puteri fizice, pe care le mai am, a trebuit să fac acest lucru”, a declarat Aurelia Tănase.

Contactat telefonic, inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Victor Iacobescu, a confirmat faptul că problemele au apărut după ce Ministerul Educaţiei a modificat legislaţia, iar centrele de excelenţă au devenit instituţii conexe ale Inspectoratului Şcolar.

Această instituţie trebuie să se ocupe acum şi de normarea angajaţilor centrului. Până acum, a eşuat lamentabil.

„Angajaţii sunt în preaviz, dar noi încercăm să găsim soluţii. Eu sunt optimist. S-a ajuns aici pentru că încă nu am reuşit să găsim finanţare. Personal, mă voi implica astfel încât să avem un rezultat pozitiv. Au trecut de Ministerul Educaţiei. Centrul de Excelenţă, exact cum este şi CCD-ul, cluburile sportive sau palatele copiilor, a devenit instituţie conexă a Inspectoratului Şcolar Judeţean. Pentru aceste posturi, ar trebui, ca să găsim soluţia exact acum, să eliberăm nişte posturi din aceste instituţii, posturi pe care ne este imposibil să le eliberăm. Schimbarea s-a făcut de la 1 septembrie”, a afirmat Iacobescu.

Încetarea activităţii Centrului de Excelenţă Olt, vine la scurtă vreme după ce Primăria Slatina a finalizat construcţia unui sediu pentru unitatea de învăţământ de elită, un alt exemplu de management bun.