Echipa de robotică a Liceului „Nicolae Titulescu” din Slatina are nevoie de ajutor. Alesii judetului au bani doar pentru beizadele de partid

Deși tânără în domeniul tehnologiei, proiectării și fabricării roboților, echipa de robotică a Liceului Teoretic „Nicolae Titulescu”, „TituRobo” a „punctat” deja la câteva competiții în domeniu, obținând rezultate importante. Echipa are, în momentul de față, 15 membri, iar foști membri ai săi sunt acum studenți la Politehnică. Deși nu sunt multe în Slatina, echipele de robotică se confruntă cu o acută lipsă de sponsori, lucru care face ca pasiunea elevilor și dăruirea mentorilor să pălească la un moment dat. Lipsa resurselor financiare este una dintre cauzele care au făcut ca, din cele patru astfel de echipe care activau în Slatina, să rămână doar două și acestea se încăpățânează să nu se dea bătute, informează Olt-alert.ro.

„TituRobo” a fost înființată în urmă cu trei ani din pasiunea unor profesori și a unor elevi pentru robotică, iar în primul an competițional la concursul pe care Fundația „Nație prin educație” îl organizează în România a și obținut rezultate foarte bune la faza regională, calificându-se la faza națională. Din păcate, epidemia de COVID-19 a împiedicat organizarea fizică a concursului.

„În anul școlar 2020-2021 toate fazele s-au desfășurat on-line, nemaireprezentând o miză foarte mare pentru echipele de robotică”, afirmă unul dintre membrii echipei, Cosmin Valentin Cîrju.

În fiecare an, Fundația „Natie prin educație” organizează câte un campionat cu o temă stabilită de FIRST Inspires USA, iar tema este valabilă un an pentru toate țările participante.

Acum, „TituRobo”, care numără 15 membri și este coordonată de profesorii Emilia Dinu, Daniel Pietriș și Aurelian Preduț, se pregătește intens pentru concursul de anul viitor, pregătind vedeta echipei, roboțelul, pentru noua temă a competiției. Dacă vor ajunge campioni naționali, pasiunea elevilor va fi răsplătită și cu un loc asigurat la Politehnică, evident, dacă vor alege să urmeze cursurile acestei instituții de învățământ superior, așa cum au făcut-o deja câțiva foști membri ai echipei.

„Probabil, undeva în ianuarie – februarie va fi primul concurs. Sperăm să fim în formă, pentru că am mai luat premii la concursuri, la nivel regional. Pentru copii, partea atractivă este că premiul la nivel național le asigură un loc la Politehnică”, ne-a explicat unul dintre coordonatorii ai echipei, prof. Daniel Pietriș.

O dată cu apropierea noii competiții cei de la „TituRobo” sunt munciți însă nu doar găsirea celor mai bune soluții tehnice pentru robotul lor, ci și de grija lipsurilor cu care se confruntă, pentru că lipsa sponsorilor este una acută.

„Pentru a participa la faza regională și la cea națională suntem obligați să luăm parte la cel puțin doua turnee demonstrative. În fiecare an robotul trebuie reconstruit, așa că avem nevoie de elemente noi pe care trebuie să ni le procurăm singuri. Acestea sunt destul de costisitoare, iar această problemă, împreună costurile de deplasare și cazare la turnee, reprezintă o mare problemă financiară pentru echipa noastră. Apariția unor sponsori ne-ar ajuta foarte mult pentru dezvoltarea robotului și pentru obținerea unor rezultate foarte bune în turnee”, mai spune Cosmin.

Primele materiale, cele de bază, au fost primite de la fundația care organizează, an de an, concursul. Apoi, echipele care vor să participe trebuie să se îngrijească singure de resursele financiare.

„Cea mai grea parte cu care ne confruntăm este cea financiară. Când mergem la un concurs este nevoie de resurse financiare pentru transport, cazare, mâncare. Avem însă nevoie de bani și pentru anumite piese.

Materialele de bază la început le-am primit de la organizatorii concursului în România, pentru că, atunci când te înscrii pentru prima oară în competiție primești două kit-uri de robotică și unelte mecanice specifice, inclusiv o imprimantă 3D. Asta în primul an de participare, după care nu se mai oferă decât elemente de joc. Dar anul acesta, pentru că aceste elemente au costat foarte mult, organizatorii au impus ca și echipele să susțină jumătate din costuri, respectiv 300 de dolari fiecare, pentru că, la 200 de echipe, atâtea câte există în toată țara, este mult și pentru organizator, care este o fundație non-profit.

La noi, dacă am găsi un sponsor, putem să-l punem pe tricouri sau pe un banner care să fie expus în anumite medii, fie virtuale, fie fizice, dar putem să îl promovăm și în diverse reportaje în media, atunci când avem o asemenea oportunitate”, a declarat prof. Daniel Pietriș.

Citeste mai multe pe Olt-alert.ro