Evenimentul sportiv al anului in Romania: Grand Chess Tour 2023

Circuitul internațional de șah Grand Chess Tour (GCT) continuă să pună România pe harta șahului internațional, revenind pentru a patra oară consecutiv la București, în perioada 4-16 mai. Ca și anul trecut, Grand Chess Tour va include două etape de șah clasic (București și Saint Louis) și alte trei de șah rapid & blitz (Varșovia, Zagreb și Croația).

Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari, din care 350.000 de dolari pentru etapele de șah clasic și 175.000 de dolari pentru cele de șah rapid & blitz. În premieră, ediția din 2023 va avea și un fond de premii bonus în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții.

Fundația Superbet va organiza, împreună cu Fundația Kasparov și cu susținerea financiară și organizatorică a Saint Louis Chess, două  dintre cele cinci etape ale turneului – cea de la București și Varșovia.

“Și în 2023, continuăm să investim în susținerea șahului românesc și în educație prin șah, așa cum ne-am angajat de la bun început, când am decis să aducem la București turneul celui mai mare șahist al lumii, Garry Kasparov, dar și metodologia dezvoltată de Fundația pentru Șah Kasparov. Alături de Federația Română de Șah, sperăm ca prezența celor mai buni șahiști ai lumii, printrei ei și români, să contribuie la creșterea numărului celor atrași de șah”, a declarat Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet.

Circuitul de anul acesta va avea opt jucători automat calificați, alături de ei urmând să joace și șahiști care vor primi wildcard-uri pentru toate cele cinci etape ale turneului. În fiecare etapă, se vor înfrunta zece șahiști. Cel mai probabil, în circuit vor evolua din nou și cel mai bine clasați șahiști români în clasamentul FIDE – Bogdan Deac și Constantin Lupulescu.

Cele cinci etape ale circuitului sunt următoarele: Superbet Chess Classic Romania (4-16 mai), Superbet Rapid & Blitz Polonia (19-26 mai), Super United Rapid & Blitz Croatia (3-10 iulie), Saint Louis Rapid & Blitz (12-19 noiembrie) și ultima etapă, Sinquefield Cup (19 noiembrie-3 decembrie), ce va avea loc în Saint Louis (Missouri, SUA).

Grand Chess Tour 2023
NUMEPERIOADĂLOCAȚIE
Superbet Chess Classic Romania 4 – 16 MaiBucurești, Romania
Superbet Rapid & Blitz Poland19 – 26 MaiVarșovia, Polonia
Super United Rapid & Blitz Croatia3 – 10 IulieZagreb, Croația
Saint Louis Rapid & Blitz12 –  19 NoiembrieSaint Louis, SUA
Sinquefield Cup19  Noiembrie – 3 DecembrieSaint Louis, SUA

Fanii se pot aștepta la o nouă ediție plină de adrenalină de șah clasic și rapid & blitz din partea celor mai buni jucători de șah din lume”, a spus și directorul executiv al GCT, Michael Khodarkovsky.

Reamintim că din 2022, Fundația Superbet a devenit partener strategic al Grand Chess Tour, circuit fondat de Garry Kasparov și de miliardarul american Rex Sinquefield. Este cea mai onorantă colaborare internațională a Fundației Superbet, care se alătură astfel numelor mari care au susținut circuitul de șah GCT în primii săi ani, printre ele Vivendi SA, Saint Louis Chess Club, Tata Steel India, Lohia Foundation sau DeepMind (compania de Artificial Intelligence a Google).

Federația Română de Șah va fi co-organizator și partener al etapei din România.

Formatul final și lista completă a jucătorilor din turneu și a wildcard-urilor vor fi anunțate în curând. Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, grandchesstour.org și urmări rețelele sociale ale Fundației Superbet și GCT.