Exemplu de educație: În Dolj, 130 de şcoli şi grădiniţe nu îndeplinesc condiţiile minime de igienă!

Peste numai câteva zile, şcolile şi grădiniţele se vor redeschide pentru a se relua cursurile faţă în faţă. În Dolj, zeci de şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie de securitate la incendiu. În plus, 130 de clădiri în care funcţionează unităţi şcolare nu îndeplinesc condiţiile minime de igienă.

Pe 8 februarie, mulţi elevi vor reveni în bănci. În multe situaţii, copiii vor regăsi aceleaşi condiţii, fără autorizaţii de securitate la incendiu şi fără autorizaţii sanitare.

Conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, 174 clădiri au fost puse pe lista celor care necesită autorizație de securitate la incendiu, dintre care 120 au și obținut-o. Mai sunt încă 54 nu au îndeplinit criteriile de securitate la incendiu, care se impun după intervenții la construcția clădirii sau după investiții de schimbare a destinației spațiului. La nivelul judeţului, 706 clădiri nu fac obiectul autorizării la incendiu, fiind construcții realizate înainte de statuarea obligativității obținerii securității la incendiu prin HG nr. 571/1998.

În schimb, în ceea ce priveşte condiţiile minime de igienă statisticile arată că, în Dolj 130 unități școlare, cu statul de structuri ale unităților școlare cu personalitate juridică, nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Nu a fost rezolvată în totalitate nici problema grupurilor sanitare. În Dolj, conform datelor pe care le deţine Inspectoratul Şcolar Judeţean, mai sunt 39 de şcoli şi grădiniţe care au în continuare toaleta în curte.

Craiova, o parte dintre şcoli au beneficiat de reparaţii

În Craiova, şcolile şi grădiniţele nu au cerut până ieri bani pentru cheltuieli suplimentare în vederea reluării cursurilor faţă în faţă. Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că în această perioadă s-au făcut reparaţii la acoperişurile mai multe şcoli şi că lucrările de reparaţii vor continua cu preponderenţă în vacanţă de vară.

„Deocamdată nu am primit solicitări de la şcoli şi grădiniţe pentru anumite cheltuieli în vederea reluării cursurilor faţă în faţă. Toate unităţile şcolare au asigurat tot ceea ce au nevoie din toamna anului trecut. Pe măsură ce vor veni recomandările de la Ministerul Educaţiei pentru redeschiderea şcolilor şi a grădiniţelor şi dacă vom avea solicitări de la directorii instituţiilor de învăţământ, acestea vor fi analizate şi soluţionate cu prioritate.
În același timp, vă mai informăm că, în această perioadă, s-au efectuat reparații la acoperiș în mai multe școli, lucrările de reparații urmând să continue pe tot parcursul acestui an, cu preponderență pe perioada verii, în timpul vacanței școlare”, a precizat Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. Totodată, reprezentanţii administraţiei locale spun că în primăvară vor începe reabilitarea curţile şi terenurile de sport ale şcolilor.

„Începând cu data de 15 martie, când normativele vor permite reluarea lucrărilor de asfaltare, vom începe reabilitarea, etapizat, a curților și a terenurilor de sport de la toate unitățile de învățământ din Craiova”, a mai precizat Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.