Gata alegerile? Primaria a oprit asfaltarea în Craiova!

Asfaltarea în Craiova. Elanul cu care administraţia locală craioveană a pornit să asfalteze străzile din oraş, înaintea alegerilor locale, a pălit. Utilajele şi muncitorii au dispărut subit de pe arterele de circulaţie.

Multe dintre străzile pe care a fost turnat primul strat de asafalt au fost abandonate. Când va fi turnat cel de-al doilea strat, nu se ştie. Pe altele s-a turnat covorul asfaltic, dar lipsesc bordurile. Pe străzi aflate chiar în centrul oraşului noul covor asfaltic se opreşte brusc într-o groapă sau denivelare, rămasă după decopertări.

Utilajele au fost trase pe dreapta

Începute cu elan muncitoresc, brusc lucrările de asfaltare nu mai sunt o prioritare nici pentru administraţia locală , nici pentru constructor. Agitaţia s-a oprit pe străzile oraşului. Utilajele „se odihnesc”, uitate la colţ de stradă. Când vor intra în ritm normal, este întrebarea multor craioveni.

Strada Câmpia Islaz
Municipalitatea a plusat mult în ultimele săptămâni pe străzi din cartierul Bariera Vâlcii şi Brestei. Asfaltul a curs în valuri, iar de la începutul acestei săptămâni s-a oprit brust. Nimeni nu a mai ţinut seama de calitatea lucrărilor sau de termene. S-a asfaltat la foc continuu şi dintr-o dată, după 28 septembrie, marea asfaltare a luat pauză.

Asfaltarea în Craiova. Lucrările la podul de la Consul, în ritm de melc

Podul de la Consul

Lucrările la podul de la Consul au încetinit şi ele. Deşi autorităţile preconizau, dacă ar fi să calculăm după perioada restricţiilor de circulaţie impuse, că lucrările de asfaltare ar dura până la 10.09.2020. Acest lucru nu s-a întâmplat. Nu vorbim aici de întreaga perioadă necesară consolidării podului.

Circulaţia a fost reluată pe un singur sens în data de 14.09.2020. La acest moment pe pod se circulă dinspre Aleea 4 Şimnic spre bulevardul Dacia. Se lucrează încă pe sensul de mers dinspre bulevard spre giratoriul din Centură, dar nu la asfaltare. S-a înlăturat balustrada şi s-a decopertat trotuarul. Se lucrează la reţelele de electricitate care traversează podul.

Asfaltarea în Craiova. Ce spune primarul

Despre desfăşurarea lucrărilor primarul încă în funcţie al oraşului Craiova a notat pe pagina sa de Facebook:

Asfaltarea în Craiova. Lucrări la podul de la Consul.Lucrări la podul de la Consul

„Lucrările de consolidare la podul peste calea ferată în direcția Melinești sunt în desfășurare, termenul de execuție fiind de un an de la demararea acestora. Așa cum am anunțat inițial, restricția de a se circula pe pod a fost instituită pentru perioada 17.08.2020 – 10.09.2020. După această perioadă, s-a reluat circulația doar pe un sens de mers, pentru desfășurarea altor operații tehnologice.
În acest moment se finalizează aceste operațiuni importante pentru consolidarea structurii și, începând cu săptămâna viitoare, circulația se va relua în ambele sensuri.
Datorită complexității lucrării, a restricțiilor impuse de amplasament și a circulației feroviare pe magistrala Craiova – Timișoara, autoturismele vor circula în prezența unui utilaj special timp de 2-3 ore zilnic pe unul din sensurile de mers, iar în perimetrul acestuia se va circula alternativ pe un singur sens cu mențiunea că traficul autoturismelor cu masa mai mare de 3.5 tone rămâne restricționat.
Lucrările au început pe 18 august 2020 și trebuie finalizate înainte de 18 august 2021. În această perioadă circulația mai poate fi restricționată în totalitate sau parțial, pe un sens de mers, în funcție de etapa din proiect în care se află”, a menţionat Mihail Genoiu.

Ce se asfaltează, ce se modernizează

Asfaltarea în Craiova. Asfaltare/foto/arhiva GdSAsfaltare/foto/arhiva GdS

În acest moment în Craiova sunt în derulare trei contracte. Unul se referă la modernizarea a 87 de străzi de pământ și a fost atribuit în iunie 2018 firmelor Construcţii Erbaşu SA şi Erpia SA pentru suma de 63.290.921 de lei (fără TVA). Un al doilea, încheiat tot pe patru ani, privește repararea și întreținerea străzilor și a fost atribuit, în martie 2019, firmelor Domarcons SRL şi Erpia SA, pentru suma de 157 de milioane de lei, fără TVA. Ultimul în vigoare a fost încheiat anul acesta și se referă la modernizarea a nouă străzi, valoarea sa fiind de 5,4 milioane de lei.

Potrivit autorităților locale, în acest an vor fi modernizate 26 de străzi din pachetul de 87, plus cele nouă din ultimul contract semnat. În paralel, ar continua și acțiunea de reparare a străzilor. De fapt, de asfaltare a drumurilor care sunt prinse anul acesta în contractul subsecvent la acordul cadru din 2019.