In plina iarna caldura se scumpeste in Craiova

Craiovenii vor plăti mai mult pentru căldură din această iarnă. Modificarea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice către populație şi agenţii economici va fi supusă la vot în şedinţa din 22 decembrie a Consiliului Local. Preţul gigacaloriei creşte de la 499,89 de lei, inclusiv TVA. la 559,92 + TVA. Primăria Craiova nu mai poate modifica subvenţia deoarece ultima rectificare de buget s-a făcut în luna octombrie, informează GDS.RO.

După majorările consecutive din septembrie şi noiembrie 2021şi august 2022, craiovenii se află în faţa unei noi creşteri de tarif. Potrivit unui proiect de hotărâre care va fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din 22 decembre a Consiliului Local (CL), tariful local de facturare pentru populație va creşte de la 499,89 de lei/ gigacalorie, inclusiv TVA, la 559,92 + TVA.

Subvenţia de la primărie rămâne nemodificată pentru că adminsitraţai locală nu mai poate scoate bani de la buget. Drept urmare, craiovenii vor scoate mai mulţi bani din buzunar ca să-şi încălzească locuinţele în această iarnă. Scumpirea se datorează efectului de bumerang, creşterea preţului la agentul termic primar făcută de Societatea Electrocentrale este urmată de scumpirea căldurii furnizată populaţiei.

În urmă cu o lună Electrocentrale Craiova a majorat preţul apei fierbinţi de la 259,85 lei la 363,62 lei fără TVA. La rândul său, Termo Urban, nu a stat prea mult pe gânduri şi a cerut majorarea tarifului căldurii la 559, 92 de lei. Scumpirea vine ca un tăvălug. SE Craiova a cerut reglementarea preţului energiei tremice livrată furnizorului local de căldură, Termo Urban. ANRE și-a dat avizul pentru noile costuri ale energiei tremice în ultima parte a lunii noiembrie. La rândul său, operatorul local, pus în faţa faptului împlinit, creşte tariful căldurii furnizată populaţiei.

În ultimii doi ani scumpirea căldurii s-a ţinut lanţ. Înainte de majorarea din septembrie 2021, populaţia plătea operatorului un preţ de 345,26 de lei/Gcal (TVA inclus). După majorarea din septembrie, agentul termic furnizat prin PT-uri a ajuns la un tarif de 415,30 de lei/Gcal (TVA inclus), iar cel furnizat prin CT-uri la 701,93 de lei/Gcal (TVA inclus). Astfel, tariful local la gigacalorie, adică preţul plătit efectiv de craioveni, a devenit în septembrie de 390 de lei (TVA inclus). De la 1 noiembrie 2021, tariful local pentru populație a devenit 462,11 lei/Gca cu TVA (388,33 lei/Gcal fără TVA). Din august 2022, tariful a crescut la de 463,51 lei/Gcal fără TVA, adică 551,57 lei/Gcal cu TVA, iar pe facturi se va regăsi la prețul de 499,89 lei/gigacalorie, TVA inclus. Viitoarea scumpire, creşte tariful gigacaloriei la 559,92 de lei plus TVA.
Preţul nu va fi subvenţionat de primărie.

Citeste continuarea pe gds.ro