Încă cinci ani de închisoare pentru Adrian Mititelu! Omul de afaceri oltean se află deja în pușcărie pentru o pedeapsă de 8 ani!

Tribunalul Dolj l-a condamnat pe patronul echipei FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, la 5 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala in forma continuata.

Decizia instantei nu este definitiva si a fost data miercuri in dosarul in care Adrian Mititelu, impreuna cu Stefan Ionescu, Gheorghe Joavina, Gigi Cristian Oprea, Iancu Craciunoiu, Gigel Preoteasa, Nuti Claudia Negru (fosta Preoteasa), Daniel Rosianu si Fanel Trandafir, a fost trimis in judecata de DIICOT in 2014 pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, spalare a banilor si folosire cu rea credinta a bunurilor societatii.

Instanta i-a achitat pe inculpati de savarsirea infractiunilor de constituire grup infractional organizat, spalare de bani si folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii si i-a obligat la plata prejudiciului adus statului in suma totala de 18.607.330 lei, la care se adauga accesoriile fiscale calculate de la data producerii prejudiciului pana la data achitarii integrale a sumei datorate. Din aceasta suma, Adrian Mititelu si Gheorghe Sorin Joavina sunt obligati, in solidar, la plata sumei de 18.240.910 lei.

„Condamna pe inculpatul Mititelu Adrian Marin la pedepsa de 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata, (…) interzice inculpatului, ca pedeapsa complementara, exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, pe o durata de 4 ani, dupa executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale, (…) interzice inculpatului dreptul de a fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal la societatile comerciale”, se arata in decizia instantei, citata de A.

Intrucat patronul clubului din Liga a II-a de fotbal FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, a fost condamnat, in noiembrie 2020, de Curtea de Apel Craiova la 3 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala, pedeapsa executata in regim de detentie, Tribunalul Dolj a contopit pedepsele.

„Constata ca infractiunea pe care a judecat-o in prezenta cauza este concurenta cu infractiunea cu privire la care i s-a aplicat pedeapsa de 3 ani inchisoare prin sentinta penala definitiva data pe 5.11.2020 de Curtea de Apel Craiova. In baza art. 36 alin.1 raportat la art. 34 alin. 1 lit.b din Codul penal din 1969 contopeste pedepsele principale aplicate inculpatului prin prezenta sentinta si prin sentinta penala definitiva prin decizia penala nr.1.364/5.11.2020 pronuntata de Curtea de Apel Craiova, inculpatul Mititelu Adrian Marin urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani inchisoare”, se mai arata in decizia Tribunalului Dolj.

Instanta mentine masura asiguratorie a sechestrului pe bunurile inculpatilor dispusa de procurorii DIICOT prin ordonanta din 29 august 2013.

Procurorii DIICOT l-au trimis in judecata pe Adrian Mititelu pentru ca ar fi initiat si constituit, in anul 2003, un grup infractional organizat care a activat pana in anul 2006, la care au aderat si ceilalti inculpati, scopul asumat fiind comiterea in forma continuata de infractiuni prin intermediul societatilor comerciale din grupurile de firme MAXITEC, respectiv Regional Media din judetul Dolj.

Potrivit DIICOT, in perioada 2003 – 2006, inculpatii au evidentiat in contabilitatea societatilor comerciale pe care le administrau sau la care erau actionari/asociati atat cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale, cat si operatiuni fictive.

Totodata, acestia au omis evidentierea in aceste documente a unor operatiuni comerciale efectuate si a unor venituri realizate.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului a fost evaluat la 23.414.211 lei (echivalentul a 5,32 milioane euro).