Încă un caz grav de corupție în IPJ OLT: Polițist condamnat pentru șantaj!

Un poliţist din cadrul IPJ Olt, trimis în judecată pentru șantaj, a fost condamnat definitiv la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare. Sentința a fost dată ieri, de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova. Bărbatul a fost acuzat că a cerut suma de 5.000 de euro secretarei unei şcoli dintr-o comună din județul Olt, pentru a nu publica imagini compromițătoare cu aceasta.

Potrivit anchetatorilor, cercetările în acest dosar au fost începute în februarie 2020. Asta după ce o femeie a depus o plângere în care a explicat că este șantajată de un bărbat.

”Persoana necunoscută i-a solicitat persoanei vătămate suma de 5.000 euro, amenințând-o că în cazul unui refuz privind predarea sumei de bani cerute, va trimite pozele și filmulețele, stocate pe un CD, soțului persoanei vătămate, la locul de muncă al persoanei vătămate sau la locul de muncă al soțului persoanei vătămate”, au reținut anchetatorii.

Femeia a mai explicat că, în decembrie 2019, a început să vorbească prin Facebook cu o persoană necunoscută, care locuia în București. ”În perioada 20.12.2019 – 12.01.2020 a trimis acelui cont mai multe poze și înregistrări video cu aceasta în ipostaze indecente. Deși persoana vătămată i-a solicitat insistent persoanei necunoscute să-i trimită la rândul său poze cu fizionomia sa, respectiva persoană a refuzat acest lucru”, au mai explicat oamenii legii.

Șantaj la secretară

În plângerea depusă la parchet, femeia a mai susținut că persoana necunoscută i-a cerut o sumă de bani în ianuarie 2020.

”În data de 29.01.2020 a fost abordată de persoana respectivă care i-a solicitat suma de 5.000 de euro pentru a nu divulga imaginile și filmulețele trimise de persoana vătămată, atât pe site-uri publice de pe internet cât și familiei persoanei vătămate”, a mai susținut femeia.

Acesta din urmă a mai explicat că a fost de acord să achite suma de 5.000 de euro. Înainte de a face acest lucru, a formulat o plângere penală.

Polițistul din comună, prins în flagrant

Pe data de 10 martie, oamenii legii au organizat o acțiune de prindere în flagrant. Au fost marcate 12 bancnote cu mesajul ”Șantaj”. Suma de bani a fost introdusă într-un plic, iar plicul a fost pus într-o pungă din plastic de culoare roșie. În jurul orelor 17.45, femeia a fost contactată prin messenger de șantajist. Acesta i-a cerut să pună banii într-un coș de gunoi din apropierea unei clinici din Caracal.

După câteva minute a apărut un bărbat care a luat punga cu bani din coșul de gunoi.

”A introdus mâna în coșul de gunoi și a scos punga în care se afla plicul plasat de persoana vătămată, îndreptându-se ulterior către autoturismul personal marca VW Passat. După ce inculpatul s-a urcat în autoturism și a parcurs o distanță de aproximativ 10 metri, a fost blocat de către lucrătorii Brigăzii de Operațiuni Speciale. În momentul în care inculpatul a coborât din autoturism, lângă acesta a căzut punga din plastic de culoare roșie în care se găsea plicul cu suma de 500 euro, marcată cu inscripția “Șantaj” și data de 10.03.2020”, se arată în rechizitoriul întocmit de anchetatori.

A recunoscut și nu prea

După operațiunea de prindere în flagrant, femeia a fost invitată la poliție. După ce l-a văzut pe cel care a ridicat banii, a explicat că îl cunoaște. Acesta era polițist în comuna în care femeia lucra ca secretară la o școală generală. În telefonul polițistului au fost găsite 59 de fișiere cu caracter sexual. Au mai fost găsite 565 de fișiere printscreen ale coversațiilor purtate în perioada 14 ianuarie-10 martie 2020.

În fața anchetatorilor, polițistul a susținut că femeia i-a oferit 5.000 de euro, din proprie inițiativă.

”Inculpatul declară faptul că, având intenția de a scăpa în vreun fel de insistențele persoanei vătămate, i-a precizat că va trimite acele poze soțului acesteia, moment în care persoana vătămată, din propria sa inițiativă, i-a propus “să-i cumpere tăcerea” prin oferirea sumei de 5.000 de euro cu scopul de a-l determina pe inculpat să nu trimită acele poze soțului ei”, se arată în rechizitoriu.

Probele strânse de anchetatori l-au contrazis însă pe inculpat.

Polițist condamnat definitiv pentru șantaj

Bărbatul a fost trimis în judecată aprilie 2020. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Caracal, instanță care s-a pronunțat în iulie. Inculpatul a fost condmanat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru șantaj. Acesta a fost obligat să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității. De asemenea, instanța a dispus ca inculpatul să rămână sub control judiciar până la rămânerea definitivă a sentinței.

A urmat apelul, iar luni, pe 25 ianuarie, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat. Instanța a respins apelul formulat de inculpat, așa că acesta rămâne cu pedeapsa stabilită de Judecătoria Caracal. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.