Inedit: Colier din dinti de cal expus la Muzeul din Olt

În colecțiile Muzeului Județean Olt se păstrează un colier din epoca romană, format din 44 de dinți de cal, din care 31 sunt întregi și 13 fragmentari.

Accesoriul a fost descoperit în cursul cercetărilor arheologice întreprinse la Enoșești-Acidava (Dacia Malvensis) în anul 1991.

Toți dinții prezintă câte două perforații, pentru prinderea pe ață. Piesa este o raritate, prin prisma faptului că este compusă dintr-un număr mare de dinți, comparativ cu multe alte descoperiri din țară. Totodată, merită amintit efortul realizat pentru perforarea dinților, cunoscut fiind faptul că aceștia se prelucrează foarte greu.

„Vă invităm să vizitați Muzeul Județean Olt pentru a afla istoria unor obiecte interesante din mai multe epoci istorice, descoperite pe teritoriul județului”, spun arheologul din cadrul MJ Olt, Florin Ciulavu.

Cei mai mulţi istorici plasează Malva la Reşca-Romula pe raza comunei oltene Dobrosloveni, iar Dacia Malvensis în Oltenia. Aceştia se bazează pe textul unei inscripţii aflate în Sevilla, la baza turnului La Girallda.

S-a păstrat până în prezent doar o copie realizată, în anul 1575, de umanistul Ambrosie de Morales şi un mulaj în ghips aflat la muzeul din Sevilla. În rândurile patru şi cinci ale inscripţiei este menţionată localitatea Romula: ”Cvratori Civitasis Romulen/Sium Mavensium”.

Sursa: Realitatea de Olt