ITM Olt, amenda uriasa pentru un salon de coafura din Slatina!

Inspectorii de muncă din Olt au continuat și luna trecută controalele la agenții economici din județ, iar în urma neregulilor pe care le-au constatat au aplicat șase amenzi de peste 45.000 de lei. Cea mai mare contravenție, în valoare de 20.000 de lei, a fost dată unui coafor din municipiul Slatina, aici angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă identificând o persoană care desfășura muncă nedeclarată.    

În luna aprilie 2021, inspectorii de muncă au efectuat nu mai puțin de 230 de controale specifice atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

Ca urmare a verificărilor efectuate, angajații ITM au identificat 290 de deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 147 sancțiuni, din care 141 avertismente și șase amenzi, în cuantum de 45.500 de lei, cea mai mare dintre ele, a cărei valoare a fost de 20.000 de lei, fiind dată pentru muncă la negru.

Cele mai frecvente deficiențe au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații închise, de către lucrători, a măștilor de protecție; neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a muncitorilor cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, luna trecută, în județul Olt au avut loc și 11 evenimente la job, soldate cu 11 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.Facebook