Justitia in Romania: Decat sa-si piarda pensia speciala, un judecator din Olt mai bine pleaca acasă!

Preşedintele Judecătoriei Balş, Caterina Tănăsescu, se numără printre magistraţii care pleacă din sistem, după discuțiile din ultima vreme privind schimbarea condițiilor de pensionare în sistemul judiciar. În total, 63 de judecători vor fi eliberaţi din funcţie, prin pensionare, în şedinţa de joi, 3 noiembrie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Magistratul conduce Judecătoria Balş din anul 2017. Anterior a activat în cadrul Tribunalului Olt.

Banca Mondială a finalizat propunerile pentru reformarea pensiilor speciale din România, jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuie adoptat până la finalul acestui an.

Instituția recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate” și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate.

În ședința din 3 noiembrie, Secția pentru Judecători a CSM va discuta „măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului şi a dreptului de acces la justiţie, determinate de promovarea în spaţiul public a unor demersuri care afectează, în substanță, statutul judecătorului”.