La vorbe sunt primii, la fapte… Parlamentarii de Olt s-au intrecut in mesaje sforaitoare de Ziua Unirii

S-au împlinit 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, care a avut loc la data de 24 ianuarie 1859, cu acest prilej majoritatea senatorilor și deputaților de Olt, precum și ministrul Agriculturii și Dezvoltare Rurală, care este din Caracal la origini, transmițând mesaje pe pagine lor oficiale de Facebook.

„24 Ianuarie este pentru noi, românii, o zi cu însemnătate istorică deosebită. Unirea Principatelor Române, cunoscută ca «Mica Unire», este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate române – Moldova și Țara Românească. Am primit de la înaintași un mesaj clar de unitate pentru afirmarea identității naționale și a suveranității. La 1859 ne-am dovedit forța având cu toții un scop comun care ne-a adus laolaltă: Unirea. Să sărbătorim Unirea Principatelor și mesajul clar al identității naționale: România suntem noi, de aici și de oriunde!”, a postat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și deputat PSD de Olt.

Senatorul social democrat Siminica Mirea a spus că 24 ianuarie 1859 este piatra de temelie a construirii României Moderne. „Odată ales domn al Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza avea să facă cea mai importată reformă administrativă. Cuza a făcut parte din generaţia românilor care au înţeles că trebuie să fii cu mult înaintea vremurilor şi că modernizarea este soluţia. Chiar dacă, în general, îi spunem «Mica Unire», demersul din ianuarie 1858 este, de fapt, un act măreţ. Alexandru Ioan Cuza ne-a lăsat o moştenire importantă, pe care trebuie să o preţuim: statul român modern. La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români!”, a transmis parlamentul PSD.

„Suntem o națiune care a învățat de la înaintași ce înseamnă iubirea de țară și cu ce sacrificii au lăsat ei moștenire țara în care trăim azi. Suntem o națiune care a demonstrat de-a lungul istoriei că a avut oameni capabili în momentele decisive, care au știut să ducă la bun sfârşit mari proiecte”, așa și-a început postarea senatorul PNL de Olt Liviu Voiculescu. Liderul liberalilor din județ a spus că Unirea de la 1859 a fost un asemenea moment şi a reprezentat „un prim pas spre ce avea să se întâmple în 1877, când ne-am proclamat independenţa şi mai apoi, în 1918, anul Marii Uniri”. „Aceste acte istorice mărețe și oamenii care le-au înfăptuit au făcut ca astăzi să fim o națiune demnă de trecutul ei, care poate sta cu capul sus în Europa. La mulți ani, România!, la fel de mândră, independentă și unită cum te-au lăsat strămoșii tăi!”, a transmis politicianul oltean.

Un mesaj dedicat românilor de ziua Micii Uniri a postat pe pagina sa de socializare și deputatul PSD de Olt Marius Iancu: „La mulți ani, România! S-au împlinit 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, o lecție de istorie pe care nu trebuie să o uităm! Nu trebuie să uităm patriotismul și dorința tuturor celor care vorbesc și simt românește de a fi o singură țară, sub un singur steag tricolor! Să nu uităm că azi putem spune «La mulți ani, România!» numai datorită votului și visului lor de atunci! LA mulți ani, tuturor celor care simt, iubesc și trăiesc românește!”.