Mama fetei bătute și umilite din Tg. Jiu nu va fi dată afară de la locul de muncă la DGASPC

Mama tinerei bătute nu va fi sancționată pentru ce i s-a întâmplat fiicei sale, elevă în Târgu Jiu. Femeia este angajată a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj.

Conducerea instituției a anunțat că nu va lua vreo măsură împotriva mamei, întrucât nu există cadrul legal pentru a se putea face acest lucru. Mama minorei din filmările apărute în spațiul public este angajată a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, din data de 14.10.2002, în funcția de asistent medical principal.

Aceasta își desfășoară activitatea la unul din complexurile de servicii sociale din subordinea DGASPC, ai cărui beneficiari sunt copii cu handicap grav. În această perioadă, nu a fost sancționată disciplinar, activitatea sa fiind evaluată anual la nivelul calificativului „foarte bine”, conform DGASPC Gorj.

Nu poate fi sancționată disciplinar

Potrivit unui comunicat al DGASPC Gorj, mama nu poate fi sancționată disciplinar pentru ce i s-a întâmplat fetei de 13 ani, bătută violent și umilită de alte trei tinere. „Faptul că aceasta este mama fetei implicate în scandalul în care o minoră este lovită de alți trei minori nu poate duce la dispunerea de către angajator a unei sancțiuni disciplinare, angajata instituției noastre nesăvârșind vreo abatere disciplinară, cu atât mai mult nu poate dispune concedierea acesteia.

Conform art. 61 din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care țin de persoana salariatului în următoarele situații:

– ”în cazul în care salariatul a săvârșit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancțiune disciplinară;

– în cazul în care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condițiile Codului de procedură penală;

– în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică și/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să își îndeplinească atribuțiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;

– în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.”

Salariata nu se află în niciuna din cele patru situații.”, conform DGASPC Gorj. Este de amintit că o fată, de 14 ani, din grupul celor care au bătut-o pe tânăra, de 13 ani, este anchetată acum sub control judiciar, după ce a fost reținută pentru 24 de ore. Cercetările vizează comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe. Este de precizat că părinții agresoarelor au fost și ei amendați cu 500 de lei fiecare.