Masuri noi în Olt: Restaurantele şi cafenelele închise în două localităţi, masca devine obligatorie în zona şcolilor

13

Toate şcolile din municipiul Caracal şi comuna Cezieni vor funcţiona după scenariul galben, prezenţa la ore făcându-se prin rotaţie.

De asemenea, restaurantele, cafenelele care funcţionează în interior vor fi închise, iar masca de protecţie a devenit obligatorie, în proximitatea şcolilor, în tot judeţul.

Decizia a fost luată, miercuri, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt deoarece în cele două localităţi rata de incidenţă a infectării cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 cazuri la mia de locuitori.

În plus, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare, alcoolice și non-alcoolice, în unitățile de tip restaurante și cafenele, în interiorul clădirilor, nu este permisă în municipiul Caracal şi comuna Cezieni

De asemenea, s-a  decis suspendarea  activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cinematografe și teatre.

„ Am decis să se suspende activitatea cu publicul  în spaţiile închise ale cafenelelor, restaurantelor şi jocurilor de noroc. Unitățile de cazare – hotel, pensiune au voie să-şi deservească clienţii care sunt cazaţi. Când rata va reveni sub 1,5 la mie vor fi reluate aceste activități”, a precizat prefectul de Olt, Florin Homorean.

Aceste măsurile intră în vigoare începând cu data de 08.10.2020 şi se menţin până la data atingerii unei incidenţe cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori.

De asemenea, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Caracal vor trece în scenariul 2 – scenariul galben de funcționare, începând cu data de 09.10.2020, până la data atingerii unei incidenţe cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile mai mică de 1,0/1000 de locuitori (scenariul 1) sau mai mare de 3,0/1000 de locuitori (scenariul 3).

Autorităţile precizează că unitățile de învățământ din comuna Cezieni funcționează conform scenariului 2 de la începutul anului școlar 2020-2021.

Prin hotărârea CJSU de astăzi, a fost introdusă și obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani și care staționează în spațiul public deschis, pe o rază de 100 m în jurul căilor de acces ale unităților de învățământ din județul Olt.

Această măsură se aplică în intervalul orar de desfășurare al cursurilor școlare, respectiv între orele 7:30 şi 19:30, în vigoare începând cu data de 09.10.2020 şi se menţine pe perioada stării de alertă. Pentru punerea în aplicare a acestei măsuri, autorităţile administraţiei publice locale/conducerea unităţilor de învăţământ marchează, prin mijloace adecvate, perimetrul de 100 m din jurul căilor de acces ale unităților de învățământ.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Olt a decis ca în localitatea Perieţi, care cu o zi în urmă depăşise rata de incidenţă COVID-19 de 1,5 la mia de locuitori, să nu se aplice restricţii, deoarece aceasta a scăzut ca urmare a ieşirii din carantină a unui caz confirmat.

Sursa: Realitatea de Olt