Mehedinți: Râul Cerna, unul dintre cele mai poluate din tara, va fi curăţat de deşeurile acumulate

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), prin Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat), va începe de luni să cureţe apa râului Cerna de deşeurile acumulate şi transportate în timpul viiturilor din ultimele zile, se arată într-un comunicat ANAR.
Acţiunea va avea loc în zona podului Coramnic, din municipiul Orşova, judeţul Mehedinţi. Chiar dacă din primele momente în care sunt emise avertizările hidrologice Apele Române lansează apeluri repetate către autorităţi şi comunităţi de a îndepărta depozitele de deşeuri necontrolate de pe maluri sau din cursurile de apă, la fiecare viitură de amploare medie, tone de deşeuri ajung în râul Cerna. De aici, există riscul major ca aceste deşeuri să ajungă prin fluviul Dunărea la acumularea Porţile de Fier şi în Serbia.
Din acest motiv, în amonte de podul de la Coramnic, ABA Banat a montat de foarte mulţi ani un baraj flotor/de retenţie a deşeurilor de mici dimensiuni pentru a proteja golful Cernei şi fluviul Dunărea. Mai mult, după ce vor scădea debitele, ABA Banat va organiza, din surse proprii, o acţiune de salubrizare a zonei care va consta în preluarea deşeurilor cu utilaje de tip greifer. În această acţiune, vor fi implicaţi 15 angajaţi de la trei formaţii de lucru.