Mehedințiul colcăie de funcționari corupți! Șefi din Prefectură trimiși în judecată pentru luare de mită

Procurorii DNA din Craiova au dispus trimiterea în judecată a doi funcționari din Drobeta Turnu Severin. Este vorba de șeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Mehedinți și directorul executiv al Direcției Cadastru din cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin la data faptelor. Procurorii DNA susțin că cei doi funcționari ar fi cerut mită pentru a retroceda un teren unei persoane. Unul dintre inculpați ar fi obținut un teren de 1.000 mp, iar celălalt suma de 30.000 de euro.

Procurorii DNA au cerut și obținut, în iulie, arestarea preventivă a doi funcționari mehedințeni. Au fost acuzați de luare de mită, spălarea banilor și complicitate la luare de mită.

Potrivit procurorilor DNA din Craiova, infracțiunile ar fi fost comise de inculpați cu ocazia retrocedării unui teren. Este vorba de un teren de 5.000 mp, situat în Drobeta Turnu Severin.

”În perioada aprilie – mai 2019, inculpatul Vintilă Constantin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) foloase materiale necuvenite pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere sprijin pentru emiterea a unui titlu de proprietate pentru o suprafață de teren de 5.000 mp situată în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin. Persoana respectivă era îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate în urma unei hotărâri judecătorești definitive. Concret, inculpatul Vintilă Constantin ar fi pretins pentru sine de la martor cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp din suprafața de teren aflată în litigiu”, au precizat anchetatorii.

Mită pentru retrocedarea terenului

Procurorii anticorupție au mai explicat că, în iunie, șeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Mehedinți, ar fi obținut parcela de teren.

Al doilea inculpat din acest dosar este acuzat că ar fi primit 30.000 de euro mită de la aceeași persoană.

”În perioada aprilie – mai 2019, prin intermediul inculpatului Vintilă Constantin, și inculpatul Preduț Iancu Cătălin, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins aceleiași persoane cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp tot pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere acesteia sprijin pentru finalizarea cu succes a procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate.

Ulterior, la începutul lunii iulie 2020, s-ar fi convenit ca, în locul transferării în modalitatea de mai sus a suprafeței de teren de 1.000 mp, inculpatul Preduț Iancu Cătălin să primească efectiv o sumă de bani, în numerar – 30.000 de euro, aspect care s-a și concretizat la data de 09 iulie 2020, când a fost constatată infracțiunea flagrantă”, mai susțin anchetatorii.

Funcționari judecați pentru luare de mită

Cei doi inculpați au fost arestați pe 10 iulie. Ulterior, pe 20 august, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus plasarea lor sub control judiciar.

Pe 7 decembrie, procurorii DNA din Craiova au anunțat trimiterea în judecată a celor doi inculpați. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.

Vineri, pe 11 decembrie, Curtea de Apel Craiova a dispus menținerea controlului judiciar față de cei doi inculpați.