Mohammad Murad, PER: ”De ce noi am permis ca ungurii din Romania sa aiba limba lor materna, limba maghiara, si romanii din Ucraina nu au avut acest drept?”

7

Omul de afaceri Mohammad Murad, proaspat intrat in politica in calitate de presedinte executiv al PER, pune intrebarea pe care si-o pun milioane de romani dar care nu-si gaseste raspuns inca in strategia politicienilor din ultimii 30 de ani. Mohammad Murad intreaba politicienii ce au facut concret pentru romanii din Ucraina astfel incat acestia sa-si poata vorbi limba si pastra drepturile pe care politicienii romani le-au dat maghiarilor.

Mohammad Murad: Eu cred ca e foarte simplu. Eu nu sunt om politic. Intrebarea: Eu stiu foarte bine ce am trait, ca foarte multe persoane, care au avut ceva de revendicat in Romania, dupa `90 au depus hartiile, s-au dus in Tribunal si au revendicat terenuri. Regele a revendicat palate, paduri etc. Toata lumea a revendicat ce a avut ea pana in `45? Intrebarea pe care vreau sa o pun: Era foarte normal ca in Romania la nivel de stat stat, stat inseamna ca pana la urma este o firma „Statul roman” sa revendice si zona de Bucovina de Nord. Zona care a apartinut de Romania si care este in Ucraina. Sunt 500000 de romani acolo. Ce a facut Romania si ministrii de Externe ai Romaniei, in acesti 30 de ani trecuti, demersuri pentru cei 500000 de romani care se aflau in Ucraina ? In Tratatul din `97, care a fost semnat la Neptun, nimeni, nici macar nu a prevazut ca limba romana sa ramana asa cum e limba maghiara in Romania. De ce noi am permis, Romania a permis, ca ungurii din Romania sa aiba limba lor materna, limba maghiara, ca vorbesc acum ungureste toti. Si in institutiile statului e limba oficiala, si romanii din Ucraina nu au avut acest drept.