NATO i-a speriat pe oltenii din Giuvărăşti: S-au adunat să se uite la soldați ca la filme americane

Un exerciţiu militar a stârnit rumoare într-o comună din Olt, unde şi-au făcut apariţia soldaţi români, polonezi şi francezi.

Timp de două zile, cât au ţinut antrenamentele, localnicii s-au uitat la desfăşurarea de forţe ca la spectacol şi au disecat fiecare mişcare.. ca-n Poiana lui Iocan.

Unii dintre ei, mai zeloşi, se şi… antrenară, între două runde de mânat mioarele.

Pe de o parte, militarii şi-au văzut nestingheriţi de antrenamente.

De cealaltă parte, au făcut pregătiri şi localnicii din Giuvărăşti…

În timp ce păzeşte oile, omul a găsit timp să facă şi conversaţie cu militarii. Dar nu despre vreo tehnică de apărare, ci despre mioarele lui.

Localnic: „S-au uitat, au zis că am oi grase, frumoase. Zic acum depinde și de cioban, ciobanul e de unde e. Românii noștri, cu românii ne înțelegeam, dar le admirau și polonezii, le admirau și francezii.”

Mulţi sătenii au stat ca la spectacol, în timp ce soldaţii se antrenau. Şi n-au ratat nicio mişcare.

Bătrân: „Privim cum fac ăştia practică. De azi-dimineaţă s-au mutat de trei ori, ăştia care fuse pe partea asta, pe burta aşa, şi aia de dincolo trăgeau. A fost foarte frumos, a venit salvarea de vreo 2 ori pe aicilea, a întors, a plecat, a mai venit un tanc din ăla după salvare.”

Pe unii focurile de arma i-au făcut să ridice din sprâncene.

Localnic: „Păi da se aude domnule. Și lumea curioasă mă ce drac’ fac aici?! Fac exerciții, mă rog nu știu ce fac.”

O companie din cadrul Batalionului 22 Infanterie Romanați, un pluton de infanterie din cadrul Contingentului Militar Portughez şi unul de infanterie din cadrul Grupului de Luptă Francez au participat la exercițiul Scorpions Autumn 22. Unii localnici au aflat de pe rețelele de socializare, alții… de prin vecini.

Reporter: „De unde ați auzit? De pe telefon, aveți Facebook? Ați văzut că a postat domnul primar?”

Localnică: „Da. nu îmi este teamă, de ce să îmi fie teamă. Fac pregătiri.”

Exercițiul este unul de antrenament, şi nu are nicio legătură cu conflictul militar din Ucraina, au dat asigurări autoritățile locale.