O comuna din Olt a trecut la energia solara si pompe de apa, pentru a scapa de energia scumpa

Un primar din judeţul Olt a instalat sisteme de panouri fotovoltaice la pompele de apă din localitate, pentru a face economii la bugetul local.

Primarul comunei Poboru, Iulian Bărăscu, a explicat că i-a venit ideea să treacă la „energia verde” din cauza preţului exorbitant practicat de distribuitorii de energie electrică.

Astfel, edilul a început să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere între opt şi zece kilowaţi, la pompele de apă din comună. Efectul se vede deja în facturi, care s-au micşorat de până la patru ori.

„Finanţarea este exclusiv din bugetul local, un sistem de 10 kilowaţi costă undeva la 500 milioane lei vechi. Ideea mi-a venit după ce am pus un astfel de sistem la mine acasă şi am ajutat şi mai mulţi oameni din comună să-şi instaleze. M-am gândit cum să facem să devenim cât mai independenţi de compania de distribuţie şi am reuşit. Deja au scăzut facturile simţitor. De la 4-5 mii de lei pe lună, ajungem undeva la 1.000 lei”, a declarat Iulian Bărăscu.

Primarul spune că vrea să instaleze astfel de sisteme la toate imobilele administrate de primărie. Administraţia locală a încercat să obţină finanţare pentru aceste investiţii prin Planul Naţional de Rederesare şi Rezilienţă (PNRR), însă nu s-a încadrat în condiţiile impuse.

Iulian Bărăscu spune că acest lucru nu-l va opri din planul său de a face din localitatea sa prima comună independentă energetic din România.

„Ne gândim să instalăm astfel de sisteme şi la şcoli şi la celelalte clădiri ale administraţiei locale. Noi am încercat să obţinem finanţare prin PNRR, dar nu ne-am încadrat. Nu ne descurajăm şi încercăm să căutăm alte surse de finanţare sau să facem, cât ne permitem, din bugetul local”, a mai spus primarul.

Edilul crede că panourile fotovoltaice sunt viitorul.

„Am acasă şi sunt foarte încântat de sistem. În 15 luni, am avut doar două facturi – unde 70 de lei şi alte de o sută şi ceva de lei”, a conchis el.