Olguta Vasilescu despre scumpirea incalzirii in Craiova:  „În 10 ani putem ajunge în situaţia Bucureştiului”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat în şedinţa de joi a Consiliului Local de ce s-a scumpit căldura care va fi furnizată în sezonul rece cetăţenilor abonaţi la sistemul centralizat de încălzire al municipiului.

Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat, joi, proiectul de hotărâre care permitea reprezentanţilor municipalităţii în Adunarea Generală a Asociaților ADI Termis Dolj să voteze majorarea tarifului de facturare a căldurii furnizate craiovenilor. Conform hotărârii adoptate de CL, de la 1 septembrie tariful local de facturare pentru populația Craiovei care depinde de Termo va creşte de la 388,33 lei/Gcal, la 420,08 lei/Gcal (preţuri fără TVA). Adică de la 462,11 lei/Gcal, la 499,89 lei/gigacalorie (TVA inclus).

Tot de luna viitoare, tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, va creşte de la 431,76 lei/Gcal, la 463,51 lei/Gcal (exclusiv TVA), în timp ce prețul local de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice va scădea de la 2.145,40 lei/Gcal, la 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA). Scăderea intervine însă datorită plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat că majorarea tarifului la căldură ţine de situaţia naţională şi de deciziile ANRE, iar municipalitatea este obligată să se supună. „Noi nu ne dorim să crească prețul la gigacalorie. Din păcate, situația de la nivel național ne aduce în această conjunctură. Sunt deciziile ale ANRE pe care suntem obligați să le transpunem în hotărâri de Consiliu Local. Dacă nu votăm aceste tarife, nu ni se mai livrează energia termică”, a afirmat edilul.

Olguţa Vasilescu a mai menţionat că cea mai bună energie livrată este tot cea în sistem de termoficare, dar că în 10 ani Craiova poate ajunge în situaţia Bucureştiului, dacă nu vor fi demarate două proiecte cu fonduri europene. „Există o strategie termică a orașului. Ne dorim să accesăm fonduri europene pentru înlocuirea tuturor conductelor. Nu suntem în situația Bucureștiului, dar în 10 ani de zile putem să ajungem și noi aşa dacă nu vom lua fonduri europene. Este clar că cea mai bună energie livrată este tot cea în sistem de termoficare și, probabil, va rămâne singura din Europa care se va accepta peste câțiva ani“, a spus primarul Craiovei.

Sursa: gds.ro