Oltenia se usuca la soare: In Dolj au secat fantanile si porumbul este distrus complet!

Primarul comunei Călăraşi din sudul judeţul Dolj, Sorin Sandu, afirmă că gradul de secetă din zonă este unul fără precedent, iar din cauza acestui fenomen prelungit cultura de porumb a fost afectată aproape în totalitate, iar fântânile şi canalele de apă au secat, fiind redusă şi pânza freatică, transmite Agerpres.

Sorin Sandu a declarat luni, pentru AGERPRES, că i-a informat pe deţinătorii de animale din comună ca în situaţia în care au probleme majore în alimentarea cu apă, să anunţe pentru a fi ajutaţi primii în acest sens.

„Dacă au unde să depoziteze temporar apa, îi putem ajuta cu aducerea unor cantităţi de până la 5 tone de apă, până după trecerea acestei perioade de secetă. Este o măsură de anticipare a unor probleme. Acum două zile a venit un cioban care avea apă în mod natural în nişte canale şi m-a rugat omul să îi trimit buldoexcavatorul şi să mai sap acolo şi i-am trimis buldoexcavatorul şi i-am săpat şi mi-am dat seama că ar putea fi şi alţii în situaţia asta. Cine are nevoie să vină şi le trimit apă, pentru că avem două cisterne, una pentru pompieri şi cu cealaltă le pot duce la 7-8 zile câte o cisternă, cu condiţia să o depoziteze în condiţii bune să o poată folosi. Au avut nişte fântâni şi puţuri forate, dar au secat şi sunt cu apa la limită”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Călăraşi, situată în apropiere de Dunăre, între Bechet şi Dăbuleni.

Acesta afirmă că porumbul este compromis în proporţie de 80%, cultura de pe nisip – 100%, iar cultura din Lunca Dunării în proporţie de 60-70%.

În acest moment, există o singură fântână cu apă potabilă pe raza localităţii pe care primăria a indicat-o public să fie folosită. „În rest, sunt surse de otrăvire. Ce mă îngrijorează, că deşi este demonstrată această situaţie prin buletinele de analize, oamenii nu îşi fac analize la apa din curte, care nu costă mai mult de 400 lei. Câteva localităţi din zonă iau apă de la cişmeaua pe care am găsit-o cu apă potabilă. Eu o verific periodic să mă asigur că este potabilă”, a mai explicat Sorin Sandu.