Oltenii stau cu mâna întinsă: Avem profesori, n-avem platformă și nici dispozitive!

Școala online continuă să fie o formă de educație la care nu au acces toți copiii. La Tălpaș acolo unde în urmă cu două săptămâni, când se putea face școala față în față, părinții reclamau că la orele de matematică intră și dascăli de altă specialitate. Acum spun că au profesor de matemarică, dar că odată cu suspendarea cursurilor față în față au apărut alte probleme. Nu toți elevii au dispozitive și în aceste condiții școala online nu este accesibilă.

În mediul rural, veniturile mici ale familiilor își pun amprenta în această perioadă în mod direct pe pregătirea copiilor. Teoretic, școala se desfășoară acum online. Practic, situația stă altfel. La Tălpaș, într-o comună aflată la 43 de kilometri distanță de Craiova, învățământul online nu este accesibil tuturor elevilor deocamdată. Părinții spun că școala nu are platformă și nici elevii nu au dispozitive adecvate.

”Știți că 90% din elevi nu pot intra să facă ore online? Se lucrează pe whatsapp și pe messenger cu cine poate. Copilul meu nu are telefon personal, tabletă și laptop nici atât .Scoala nu are platformă si chiar dacă ar avea nu ar intra mai mult de 10 elevi pentru că nu au”, povestește unul dintre părinți.

Cum se face școala online?

Potrivit părinților, la Tălpaș lecțiile online se fac mai mult pe grupurile de WhatsApp sau pe messenger-ul de Facebook.

”Profesorii trimit pe WhatsApp. Au grup pe messenger, se sună și intră acolo. Am văzut că doamna care face cu ei matematica acum a intrat cu ei online pe messenger. Doamnele profesoare de română, engleză, istorie, geografie fac online pe grupurile create dar este foarte greu. Nu intră toti că nu au nici telefoane si nici internet. Doamna profesoară de franceză le pune câte 30 de linkuri și trimite fișe dar nu intră să le explice nimic”, spun părinții.

Elevii care nu au însă internet sunt vizitați de o parte dintre profesori.

”O parte dintre doamnele profesoare vin la școală deși sunt din Craiova. La română, istorie, engleză, copii au primit si fișe.Au venit doamnele la copii care nu au telefon si le-au lăsat fișe de două ori pe săptămână. Ca părinte cred că ar trebui să meargă la școală și copiii. Sunt efective mici în clase”, povestesc părinții. Reprezentanții ISJ Dolj spun că în ”cazul școlii din Tălpaș se folosește Google Meet și WhtasApp și s-au făcut demersuri pentru a achiziționa un domeniu G Suite”.

Comisia Europeană avertizează că se agravează inegalitățile

Trecerea la învățământul la distanță în România riscă să agraveze inegalitățile deja mari, avertizează Comisia Europeană în cel mai recent Monitor pe Educație.

”Contextul socioeconomic afectează în mod semnificativ performanțele elevilor și studenților, limitând rolul pe care îl poate juca educația ca garant al egalității de șanse. În pofida măsurilor de atenuare a impactului pe care îl are COVID-19 asupra educației, trecerea la învățământul la distanță riscă să agraveze inegalitățile deja mari”, scrie în Monitorul Educației și Formării.