Politisti in civil, trimisi printre olteni sa-i amendeze pe cei care nu poarta masca!

Pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul tip de coronavirus, polițiștii din Olt, împreună cu jandarmii, cu polițiștii locali, precum și reprezentanți ai ISU, DSVSA, DSP și ITM, au intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile legale. Au fost aplicate 173 de sancțiuni contravenționale, majoritatea pentru nerespectarea măsurii protecție individuală. Polițiștii, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. și instituții cu atribuții de control, vor acționa, nu doar în uniformă, cât și în civil, pentru verificarea respectării prevederilor legale, informează olt-alert.ro.

Acțiunile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă au avut loc în sistem integrat şi au vizat, în special, zonele aglomerate, terase, restaurante, centre comerciale, dar şi mijloacele de transport în comun, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid-19.

Astfel, ieri, 27 martie 2021, au fost derulate, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, acţiuni de verificare a respectării măsurilor sanitare vizând prevenirea răspândirii noului virus SARS-CoV-2, la care au participat aproximativ 300 de polițiști, jandarmi, pompieri și reprezentanți ai celorlalte instituții.

În cadrul activităților au fost verificate 106 societăți comerciale, au fost legitimate peste 1.500 de persoane, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 173 de sancțiuni contravenționale, majoritatea pentru nerespectarea măsurii protecție individuală. Valoarea sancțiunilor aplicate este de 16.250 de lei.

Cu ocazia controalelor în trafic, poliţiştii au verificat legalitatea efectuării transportului de marfă și persoane, inclusiv modul în care măsurile de protecție stabilite prin Legea nr. 55/2020 sunt respectate în timpul efectuării transportului de persoane, prin curse regulate/speciale, fiind verificate 25 de mijloace de transport persoane.

„Conducătorii tuturor autoturismelor verificate în trafic au fost instruiți de polițiști în privinţa respectării prevederilor Legii 55/2020, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Olt, Alexandra Dicu.

Echipajele de poliție, poliţie locală și jandarmerie aflate în serviciu pe raza județului Olt verifică și modul de respectare a interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22:00—05:00.

De asemenea cetățenii au fost informați cu privire la faptul că, începând de astăzi, 28 martie, se va restricționa circulația autovehiculelor si a persoanelor în intervalul orar 20:00 – 05:00 și închiderea programului de funcționare a societăților comerciale începând cu ora 18:00, în perioada sfârșitului de săptămână, în localitățile unde incidența ratei de infectare este de peste 4 la mie.

Reamintim că este permisă circulația persoanelor în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

„În continuare, polițiștii, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. și instituții cu atribuții de control, vor acționa, atât în uniformă cât și în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19”, a mai precizat Alexandra Dicu.

Oamenii legii recomandă tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri