Președintele Portugaliei vine in Romania si Iohannis il duce sa viziteze Caracalul

Președintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Sousa vine marți în vizită în România.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis îl va primi marți pe președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România, la Batalionul 1 Instrucție ,,Olt” din Caracal.

Vizita președintelui Portugaliei are loc în contextul unui dialog bilateral intens, la nivel înalt, dar și de lucru, și al unei coordonări strânse în cadrul Uniunii Europene și NATO. Domeniul apărării este unul din domeniile cheie ale cooperării bilaterale, Portugalia participând la forța multinațională NATO din România pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, având un contingent de forțe terestre staționat la Caracal, arată Administrația Prezidențială.

Cei doi șefi de stat vor discuta despre intensificarea cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, dar și economic, comercial, al agendei digitale, al surselor de energie regenerabilă, al sănătății și educației.

De asemenea, va fi abordată situația de securitate din Ucraina, cu accent pe intensificarea asistenței umanitare acordate țării vecine în contextul venirii iernii, inclusiv refugiaților ucraineni, precum și pe sprijinul în facilitarea exporturilor de cereale. Se va discuta, de asemenea, și despre continuarea sprijinului activ pentru Republica Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări, generate de situația de securitate de la frontierele sale și de criza energetică căreia trebuie să îi facă față.

Cei doi președinți vor aborda totodată și modalitățile de sprijin pentru statele care și-au exprimat intenția să adere la Uniunea Europeană, Republica Moldova, Ucraina, Georgia și respectiv partenerii din Balcanii de Vest.