Primarii olteni acuzati ca umfla artificial cifrele la Recensamant, ca sa nu scada numarul functionarilor din primarii

Mai multe comune din judeţul Gorj, unele izolate, au înregistrat o creștere spectaculoasă și neaşteptată a numărului de locuitori, în urma ultimului recensământ, deşi aceştia nu au domiciul în zonele respective, transmite Adevărul. Unul dintre primari a explicat că scopul a fost ca localitatea să nu fie „retrogradată”.

Numărul persoanelor care au fost recenzate îl depăşeşte cu mult pe cel care figurează, la Evidenţa Populaţiei, cu domiciliul în mai multe localităţi din judeţul Gorj. Explicaţia a fost oferită de unul dintre primarii unei comune unde s-a înregistrat această situaţie: „Scopul nostru a fost să rămânem localitate de gradul II“.

Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia, a explicat cum populaţia comunei este mai mare: „Am avut o populaţie de 3.628. Cu alunecările de teren s-au mai mutat la Cojani şi la Câmpu Mare. Scopul nostru era să avem tot peste 3.000, ca să rămânem localitate de gradul II. De asta ne-am luptat şi noi cu echipa primăriei şi cu recenzorii. Avem peste 3.100 şi asta înseamnă că rămânem comună de gradul II“.

Edilul din Roşia de Amaradia susţine că toţi locuitorii luaţi în evidenţă la recensământ au proprietăţi pe raza comunei: „Se face referire la populaţia de 2.600, care are domiciliu, dar diferenţa o reprezintă cei care au proprietăţi pe raza localităţii, dar au domiciliul în altă parte. În urma recensământului, s-au adunat şi cei cu viză de reşedinţă, mai ales că mulţi oameni au ieşit la pensie şi s-au mutat la ţară“. În cazul în care o localitate este retrogradată la un grad inferior, numărul de salariaţi de la Primărie trebuia să fie mai mic, iar accesarea de fonduri europene ar fi fost afectată, spune primarul Liviu Cotojman.

Citește tot articolul pe Adevărul.ro