Sefii Complexului Energetic Oltenia si-au dat prime ilegale de 1,5 milioane de lei

Complexul Energetic Oltenia este o companie de stat la limita supraviețuirii, dar cu toate acestea un număr de 13 angajați din conducere au primit aproape 1,5 milioane de lei, sub formă de bonusuri la salarii, pe parcursul anului 2017, relatează digi24.ro. Acum, ANAF a emis o decizie prin care pe șefii trebuie să înapoieze bonusurile de „perfomanță”.

Banii au fost oferiți șefilor, în timp ce minerii lucrează în condiții improprii și primesc salarii mizere, relatează digi24.ro. Sătui de condițiile grele de muncă și salariile mizere, sute de mineri au tot ieșit în ultimii ani în stradă să-și ceară drepturile. În același timp, din birourile comitetului director al Complexului Energetic Oltenia în 2017 se semnau prime consistente de performanță pentru 13 oameni din conducere.

În urma unui control al ANAF în cadrul Complexului Energetic Oltenia, inspectorii au stabilit faptul că  cei 13 trebuie să înapoieze aproximativ 1,5 milioane de lei. Ovidiu Bălăcescu era membru al comitetului director la acea vreme. 4, 2 ani a ocupat această funcție, iar pentru „merite deosebite” a primit cel mai mare bonus: de peste 288 de mii de lei. Chstionat de digi24.ro, acesta nu a fost în măsură să explice care au fost performanțele datorită cărora a fost bonificat.

„Indicatorii sunt consemnați în procesul verbal. Dumneavoastră acum îmi cereți să vă spun indicatorii care au fost negociați atunci? Sunt indicatori pe parte de producție, pe parte de management, sunt indicatori care sunt consemnați și negociați în procesul verbal”, a spus pentru digi24.ro Ovidiu Bălăcescu, fost membru al comitetului director CEO Oltenia

Și Luminița Popescu, tot un fost membru al comitetului director a beneficiat de astfel de prime. Peste 179 de mii de lei i-au intrat la acea vreme în cont. Deși lucrează pentru o companie a statului, aceasta nu a vrut să stea de vorbă cu jurnaliștii Digi24.

Nici colegul acesteia, Constantin Bălășoiu, nu a vrut să dea explicații.

Managerul CEO Oltenia, Daniel Burlan, a spus că raportul ANAF urmează a fi analizat și că este posibil să fie contestat în instanță: „Există și sume prescrise în interiorul acestor valori. Nu toate sumele, dar o mare parte din aceste sume sunt prescrise, având în vedere că sumele au fost acordate pentru 2017. La Complexul Energetic Oltenia sunt în acest moment aproape 12 mii de angajați”.