Specii de pesti disparute din Oltenia, readuse la viata in Gorj, pe raul Gilort

Două specii de pește – care au dispărut complet în ultimii ani din cauza barajelor – vor popula din nou râul Gilort, din Gorj.

Cu bani europeni, autoritățile au modificat pragurile din beton, care nu mai lăsau peștii să urce în amonte. Proiectul – pilot ar putea fi extins în alte zone ale țării, unde speciile de pește sunt în pericol din cauza construcțiilor de pe râuri.

Acești pești sar în zadar pentru a depăși pragul din beton, construit în urmă cu câțiva ani pentru protejarea unui pod. Pe vremuri, scobarul – un pește care trăiește în apele reci, cu fund mâlos ori cu pietriș – era atât de mult aici încât oamenii îl prindeau și cu mâna. Și chișcarul – așa cum e numit în zonă țiparul – e greu de găsit acum.„Nu mai este așa populat datorită hidroconstrucțiilor făcute la podul de la Albeni, la Podul de la Cărbunești fiindcă constructorii nu au avut o gândire sănătoasă, să lase peștele să circule”, a declarat primarul comunei Bengești Ciocadia.

Acum, unul dintre pragurile din beton a fost modificat, astfel încât peștii să aibă cale liberă.

Pasajul fiind foarte lung nu îl traversează toate speciile dintr-o singură trecere și se mai opresc, avem și două bazine de liniștire, în care poate să stea acolo, s-a adunat și un pic de aluviuni, care sunt foarte bune pentru ei”, a transmis managerul proiectului Fish for Life.

Pescarii sunt primii care se bucură de libertatea pe care o vor avea peștii.