Spital nou, oameni cu metehne vechi: Neregulile constatate de DSP la SJU Craiova blochează extinderea secției ATI

În plină criză a locurilor de la terapie intensivă, Direcția de Sănătate Publică Dolj forțează Spitalul Județean de Urgență din Craiova să mărească distanța dintre paturile de la secția ATI, pentru a respecta normele. Acest lucru, însă, va afecta planurile de mărire a capacității ATI de la SJU Craiova cu alte 10 locuri, cum intenționa conducerea spitalului.

Verificările în secțiile ATI au fost dispuse de autoritățile centrale la nivelul tuturor spitalelor din țară, ca urmare a tragediei de la Piatra Neamț.

Se extinde spațiul, dar nu și capacitatea?

Cerința DSP de a remedia problema nerespectării suprafeței prevăzute de norme pentru fiecare pat de ATI s-ar traduce fie în micșorarea numărului de locuri din terapie intensivă, fie în extinderea secției. Un număr mai mic de paturi ATI este un lucru pe care SJU Craiova nu și-l permite în condițiile în care de două luni secția Covid de terapie intensivă este plină până la refuz, iar pacienții au ajuns să aștepte în Urgență eliberarea unui loc în salon.

Conducerea SJU Craiova a transmis, însă, că nu va reduce numărul de paturi, ci va extinde secția pentru a putea păstra capacitatea. Este precizarea concisă făcută de directorul medical Cristiana Geormăneanu, care nu a putut oferi mai multe detalii din cauza faptului că se afla într-o ședință. Nici directorul Laurențiu Ivanovici nu a putut fi contactat pentru mai multe amănunte. Acesta vorbea de mai mult timp de extinderea secției ATI, dar scopul era să mărească numărul de paturi de ATI cu încă 10.

Ce spune DSP Dolj despre controlul de la SJU Craiova

În perioada 16-23.11.2020, inspectorii DSP Dolj, împreună cu ofițeri ISU și inspectori ISCIR Dolj au efectuat controale în secțiile ATI de la SJU Craiova, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul „Filantropia”. În urma acestora, reprezentanții DSP Dolj au constatat anumite neconformități privind respectarea prevederilor Ministerului Sănătății și au dispus măsuri de remediere. Deși am solicitat DSP Dolj să ne transmită ce a constatat în urma controalelor și care au fost măsurile dispuse după verificarea secțiilor ATI, instituția nu ne-a răspuns concret care au fost neregulile descoperite în fiecare unitate.

Însă neagă că ar fi dispus o măsură de reducere a numărului de paturi la SJU Craiova, clinica ATI, precizând că „în planul de măsuri de remediere a neconformităților s-a dispus remedierea, dar nu și modalitatea de remediere” și că termenul de realizare este de 6 luni, stabilit de comun acord cu conducerea spitalului.

Fără probleme majore la Filantropia și Infecțioase

Liviu Radu, directorul Spitalului „Filantropia” spune că la secția ATI a unității medicale pe care o conduce nu sunt probleme majore, pentru că secția a fost renovată de curând. Acesta transmite că așteaptă raportul instituțiilor, dar nu sunt lucruri majore de remediat și se pot rezolva în timp scurt.

Nici la Infecțioase situația nu este problematică. „Avem un termen de remediere de 30 de zile pentru ceva care este deja făcut. Iar în ceea ce privește numărul de paturi, la noi nu sunt probleme, pentru că la noi la terapie fiecare pat are rezerva sa, pacienții nu stau toți la un loc”, spune Adina Turcu, managerul de la „Victor Babeș” Craiova.

Alte 5 paturi ATI vor fi funcționale din decembrie la CFR

În ceea ce privește măsurile de răspuns la criza locurilor ATI din județ în plină pandemie Covid, DSP Dolj spune menționează că 5 paturi ATI dotate cu ventilatoare au fost operaționalizate la Spitalul CFR la propunerea sa. DSP Dolj ne-a comunicat că în perioada 15-20.12.2020 urmează a fi operaționalizate alte 5 paturi la CFR, după achiziționarea de echipamente medicale.

Sursa: gds.ro