Tineri frumosi si liberi pana la bani: Lider USR abonat la bani publici printr-o smecherie

Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este cel care a coordonat redactarea și negocierea Planului Național de Redresare și Reziliență. După ce a rămas fără funcția de ministru, Cristian Ghinea a devenit ”supraveghetor” al USR în privința modului în care se va implementa PNRR.

Această misiune s-a făcut însă pe bani mulți, pe care Ghinea i-a obținut din subvenția primită de către USR de la statul român.

Compania de consultanţă a lui Ghinea este unic asociat şi administrator este plătită de USR cu suma de 5.000 de euro lunar (n.r. echivalent în lei la cursul zilei), bani proveniţi din subvenţia pe care partidul o primeşte de la bugetul de stat.

Jurnalistul Victor Ciutacu a descris întreaga suveică prin care Cristian Ghinea a sifonat banii din subvenția primită de USR către firma pe care el o controlează potrivit datelor de la ONRC:

„USR e partidul politic care latră cel mai agresiv când vine vorba de cheltuielile nesăbuite ale formațiunilor politice din bani de la bugetul de stat. Numai ca, în realitate, rezistii nici măcar nu mimează corectitudinea. Baga hulpav, fără grețuri, mana în butoiul bugetar cu miere. Strategul și ideologul partidului, fostul ministru al fondurilor europene, ex ong-istul Cristian Ghinea, rămas șomer după experienta guvernamentala, a găsit modalitatea de a se plăti singur de la bugetul public.

Mai exact, din banii primiți de USR ca subvenție de la bugetul de stat, partidul plătește consultanta, 5.000 euro/luna, unei firme al carei unic asociat și administrator este…Cristian Ghinea.”, susține Ciutacu.

USR, campion la amenzi din partea AEP

AEP a amendat 163 de formațiuni politice, în controlul efectuat pentru anul 2021, potrivit ultimului raport, suma totală a sancțiunilor fiind de 3,55 milioane de lei, iar cea confiscată, de aproximativ 400.000 de lei.

Din cadrul partidelor parlamentare, formațiunea care a primit cea mai mare amendă este cea condusă de Cătălin Drulă, Uniunea Salvați România. Mai precis, USR a primit o amendă de 30.000 de lei, iar confiscați au fost 15.721,88 lei. Formațiunea condusă de Drulă este beneficiară de subvenții de la stat în urma rezultatelor electorale.

De altfel, imediat ce ANI l-a acuzat de conflict de interese pe șeful AEP, Constantin Mituțelu Buică, cei de la USR au sărit ca arși și au cerut demararea procedurilor pentru demiterea acestuia din funcție.