Tribunalul Olt începe procesul ambulanţierilor din Corabia acuzaţi de furt de motorină din salvări

Judecătorii de la Tribunalul Olt a dispus începerea procesului în care au fost deferiţi justiţiei 15 ambulanţieri de la Staţia de Ambulanță Corabia, Olt. Anchetatorii susţin că suspecţii au furat ani la rând combustibil din salvări, iar ca să ascundă furtul, mergeau cu viteză mică la urgențe. Inculpaţii din acest dosar sunt acuzaţi de delapidare, fals intelectual și uz de fals.

Procurorii din Corabia, Olt, anunţau, în decembrie 2018, punerea sub acuzaţie a 15 din cei 17 angajaţi ai Staţiei de Ambulanță Corabia.
„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia au dispus la data de 3.12.2018 punerea în mișcare a acțiunii penale față de 15 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, fals material in înscrisuri oficiale și uz de fals. La data de 4.12.2018 s-a dispus de către procuror măsura preventivă a controlului judiciar față de 13 dintre aceștia“, au explicat anchetatorii.

Aceştia din urmă au susţinut că, timp de trei ani, inculpaţii au furat motorină din ambulanţe.

„În perioada 2015-2018, în calitate de angajați în funcția de conducători auto ai ambulanțelor de la Stația de Ambulanță Corabia, inculpaţii și-au însușit combustibil de la autoutilitare, combustibil rezultat în urma deplasării cu viteze reduse la evenimente. Pentru justificarea cantităților de carburant însușite au întocmit foi de parcurs conținând date ce nu corespund realității“, au mai susţinut anchetatorii.

Începe procesul ambulanţierilor din Corabia

Cei 15 inculpaţi au fost trimişi în judecată în ianuarie 2019. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Corabia şi a intrat în procedură de cameră preliminară.
Pe data de 16 iulie 2020, instanţa a dispus începerea procesului.
„Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecării cauzei privind pe inculpaţii (…)“, a dispus instanţa. Hotărârea Judecătoriei Corabia a fost contestată de inculpaţi la Tribunalul Olt. Pe 10 decembrie, instanţa a respins acţiunea inculpaţilor, aşa că Judecătoria Corabia poate începe judecarea inculpaţilor.

Judecaţi pentru furturile comise în trei luni

Anchetatorii nu au putut stabili exact câtă motorină au furat inculpaţii în cei trei ani. S-a putut stabili cantitatea de combustibil furat pe parcursul a trei luni din anul 2018. Asta pentru că datele GPS ale ambulanţelor sunt stocate numai trei luni.

„Valoarea prejudiciului stabilit de expertiză este de 2.513,70 lei. E vorba de o perioadă de trei luni, în care s-a și efectuat expertiza tehnică auto în cauză vizavi de GPS-urile folosite de cele 15 ambulanțe conduse de inculpați. Atât a putut stabili expertiza, pentru că datele de pe GPS privesc doar trei luni. Atât a avut în evidențe Serviciul Județean de Ambulanță. Suma comunicată de SJA este de 2.513,70, este contravaloarea cantității de 443,01 litri motorină (…). Nu au mai putut fi comunicate datele cu trei ani în urmă. Valoarea prejudiciului este mult mai mare, având în vedere forma continuată și perioada vizată“, au explicat anchetatorii.

De altfel, în hotărârea Judecătoriei Corabia din iulie 2020 se face referire la foile de parcurs completate de inculpaţi în perioada iunie-august 2018.