Un fost politist din Olt a dat peste o comoara. La propriu

O comoară veche de câteva sute de ani, constând în monede din aur și argint, a fost descoperită, marți, într-o pădure din comuna olteană Nicolae Titulescu, de către Paul Durcă, un polițist care după pensionare a făcut o pasiune din căutarea vestigiilor arheologice și care nu se află la prima descoperire.

De data aceasta detectorul de metale al polițistului pensionar a „dat lovitura” în pădurea Palanca din localitatea Nicolae Titulescu, unde căutătorul de comori a descoperit trei monede din aur și 34 din argint.

„Este vorba de trei monede din aur, dintre care două olandeze și una de sorginte transilvăneană, iar monedele din aur au diverse proveniențe, unele sunt suedeze, altele otomane etc. Urmează să fie supuse cercetării istorice și apoi va fi evaluată valoarea lor”, a declarat directorul Muzeului Județean Olt, Gheorghe Smarandache.

Pentru localitatea în care au fost găsite ele au și o altă valoare, întărind informația privind atestarea documentară a acesteia, după cum ne-a declarat primarul comunei, Florin Tiutiu.

„Descoperirea a fost făcută de către un căutător din ăsta de comori în pădurea Palanca, pădure care mai târziu a intrat în posesia a trei boieri ai locului, Burcă, Titulescu și Ungurelu, iar acum ea aparține cetățenilor comunei. Ce mă bucură pe mine este că descoperirea acestor monede întărește informația privind atestarea documentară a comunei, pentru că una dintre monede, făcută la Sibiu, am înțeles, este trecut anul 1595, iar atestarea localității noastre este pe la 1550”, a spus primarul Florin Tiutiu.

Petre Durcă nu se află la prima descoperire de acest gen. Prima sa descoperire a fost făcută la începutul anului trecut, la scurt timp după ce a fost autorizat să efectueze această activitate, și a constat în 70 de monede de argint, care ar data din secolul II înainte de Hristos. Printre ele se afla și un inel de argint, pe care, spun specialiștii, ar fi chipul zeului Apollo.

În februarie 2022, el a descoperit două monede antice din argint pe raza comunei Morunglav.